Home Cloud Het “internet der dingen” wordt de volgende grote markt voor Cloud

Het “internet der dingen” wordt de volgende grote markt voor Cloud

49

In de afgelopen jaren hebben twee technologieën interactief samengewerkt , de Cloud en mobiele communicatie. Zonder de Cloud zouden veel van de mobiele applicaties die we vandaag hebben niet bestaan . Zij beroepen zich louter op het bestaan van Cloud-gebaseerde synchronisatie en de opslagtechnologie om een cross-platform gebruikerservaring te bieden. Cloud-gebaseerde meldingen zijn een essentieel onderdeel van het mobiele ecosysteem. Zonder Cloud, zouden apparaten niet in staat zijn om taken die geavanceerde verwerking zoals spraakherkenning en beeldmanipulatie vereisen uit te kunnen voeren. Mobiele apparaten worden weliswaar steeds krachtiger, maar ze lopen nog steeds achter op desktop- en server hardware qua rekenkracht en opslag. Dus om de ervaring die gebruikers verwachten te leveren, is een samenwerking ontwikkeld tussen mobiele apparaten en de Cloud.

Maar de ontwikkeling van mobiele apparaten is nog maar het begin. Dankzij processoren die steeds kleiner, goedkoper en krachtiger worden, vinden ze hun weg naar objecten die niet traditioneel ”intelligent” waren. Het slimme broodrooster klinkt als een cliché, maar er is veel voordeel te halen uit het toevoegen van de mogelijkheden om apparaten en alledaagse voorwerpen uit te rusten met een verbinding naar het internet. In de komende jaren kunnen we verwachten dat alles – van kleding tot sloten en deurmatten – hun weg vinden naar het internet, aangezien de fabrikanten hun producten gaan uitbreiden met rekenkracht en een IP-adres. Hierdoor kun je producten verbinden en krijgt het Internet der dingen vorm.

De reikwijdte van de huidige mobiele applicatie revolutie zal verbleken in vergelijking met het internet der dingen. Dankzij de samenvloeiing van de mobiele applicaties met de Cloud en intelligente objecten biedt dit de volgende grote marktkansen voor Cloud providers. Net als bij de mobiele applicaties, zal het internet der dingen sterk afhankelijk van de Cloud zijn voor rekenkracht, opslag en de onderlinge communicatie.

Een duidelijk voorbeeld van vandaag is het Phillips Hue-systeem, dat de vooruitgang in verlichtingstechnologie bewijst door speciale lampen met een IP-adres en een mobiele applicatie te combineren met een enkele interface, en daardoor onze denkwijze over huishoudelijke verlichting volledig te veranderen.Maar deze onmiddellijke functionele voordelen van intelligente objecten zijn slechts een klein onderdeel van het werkelijke revolutionaire potentieel van het internet der dingen. Slimme objecten worden voorzien van sensoren die gegevens terug naar de Cloud-platforms zullen sturen die op hun beurt dan weer gebruikt kunnen worden voor verdere analyse. Met zoveel gegevens die vanuit mogelijk miljoenen verschillende knooppunten komen, zal wellicht de diversiteit en nauwkeurigheid van de kennis die we hebben over de wereld volledig op zijn kop gaan. De Cloud is de enige technologie beschikbaar voor het filteren, analyseren, opslaan en de toegang tot al deze informatie op een handige manier.

Hoewel de Cloud misschien al een volwassen technologie lijkt, staan we nog maar aan het begin van het ware potentieel van de interface tussen mobiel, Cloud en slimme objecten met sensoren om deze optimaal te kunnen benutten. Degenen die nu reeds klaar staan met de nodige infrastructuur en expertise zullen perfect geplaatst zijn om de zakelijke voordelen van het internet der dingen te kunnen gaan plukken.

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in