Home Innovatie & Strategie Lijden we aan technologie-moeheid?

Lijden we aan technologie-moeheid?

127

We lijken niet meer snel warm te lopen voor nieuwe technologie. Een nieuwe smartphone, een nieuwe drone, Windows 10, we vinden het niet meer zo spannend allemaal. Jarenlang keken we na de aankondiging van een nieuw technologieproduct met spanning uit naar de daadwerkelijke lancering. Wie kan zich nog de hectische taferelen herinneren tijdens de lancering van Windows 95, de gekte rond de eerste generaties iPhone, de hooggespannen verwachtingen over een de volgende versie van Microsoft Office? Die tijden lijken voorbij, zelfs Apple verwacht dat in het volgende kwartaal – voor het eerst sinds de lancering in 2008 – de iPhone verkopen zullen dalen. Er wordt met scepsis geschreven over het ontbreken van echt nieuwe killer features in nieuwe apparaten en toepassingen, het lijkt allemaal ‘meer van hetzelfde’.

Zelfs in de James Bond-films – die op zeker moment gewoon leken te draaien om geweldige nieuwe (en soms dodelijke) gadgets die ‘Q’ telkens weer voor 007 wist te bedenken – wordt in de laatste vier producties eigenlijk een beetje gespot met die gimmicks. In de film ‘Skyfall’ zegt Q tegen Bond: “Were you expecting an exploding pen? We don’t really go in for that anymore…” Dat idee sluit aan op wat veel mensen op dit moment lijken te voelen: technologiemoeheid. Ook een recent onderzoek van Intel laat zien dat onze toekomstverwachtingen op het gebied van technologie niet veel hoger liggen dan nu.

 

technologie
©Roel-Dijkstra-Vlaardingen :
Midden in de nacht; Wachtende mensen voor de Vobis Rotterdam. Introductie Windows 95

Toch wordt er op dit moment meer innovatieve technologie bedacht en uitgevonden dan ooit. Een paar jaar geleden was een ‘drone’ een op afstand bestuurd militair vliegtuig dat foto’s kon maken boven vijandig gebied, of geleide raketten kon afvuren. Nu zijn drones voor iedereen betaalbaar, als speelgoed of als een professionele vliegende videocamera. Zelfs de politie wordt al getraind in het gebruik van drones.

De ontwikkeling van technologie staat niet stil, integendeel. Waarom lopen we er dan niet meer warm voor? Misschien omdat we er zo aan gewend zijn geraakt dat er telkens weer iets nieuws verschijnt. We verwonderen ons niet meer over wat we nu en in de toekomst allemaal kunnen dankzij technologie. We zijn hoogst verontwaardigd als we ergens geen mobiele internetverbinding hebben of als WhatsApp er even uit ligt. Terwijl het éigenlijk verbazingwekkend is dat we op zo veel plekken wél mobiel internet hebben, of dat de miljoenen WhatsApp berichten ieder die uur wereldwijd worden verstuurd, wél direct de juiste ontvanger bereiken.

Minder focus op technologie

Op de laatste Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn tal van innovaties getoond waar ik zelf in ieder geval toch weer enthousiast over ben. Een grote drone die volledig autonoom een persoon door de lucht kan vervoeren, een interactieve robotbutler, nieuwe gadgets die gebruikers door middel van augmented reality voorzien van allerlei nuttige informatie en nog veel meer. Een interessante trend is ook dat de focus minder lijkt te liggen op de producten en technologie zelf, maar meer om wat je er daadwerkelijk mee kunt.

Ik ben ervan overtuigd dat technologie ons nog ongelooflijke, nieuwe mogelijkheden gaat brengen. Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende auto. Het lijkt erop dat die binnen tien jaar realiteit zal zijn en dat gaat ons leven echt compleet veranderen. En dan heb ik het niet over het idee dat je zelf rustig kan app-en of je e-mails kan beantwoorden terwijl je auto je veilig naar je bestemming brengt. Dat is natuurlijk handig, maar de gevolgen gaan veel verder. Bedenk bijvoorbeeld dat veel huishoudens op dit moment twee auto’s hebben, een voor hem en een voor haar. Kan ook eigenlijk niet anders, want beiden moeten met de auto naar het werk. Tuurlijk, thuiswerken en flexibele werktijden zijn soms een oplossing, maar dat werkt niet iedere dag.  Met een zelfrijdende auto kan echter eerst de een naar kantoor gereden worden, zelfstandig terugrijden en vervolgens de ander wegbrengen. Tussendoor rijdt de auto weer terug naar de eerste, of die naar een afspraak te brengen, de kinderen ophalen van school, etc.

Waarschijnlijk kijken we over 20 jaar terug op deze tijd en is het ons duidelijk dat 2016 pas het begin was van een nieuwe golf aan technologische innovatie. Het Internet of Things, snellere en intelligentere computers en nieuwe toepassingen die we ons nu nog niet kunnen voorstellen, zullen dan een vast onderdeel zijn van ons dagelijkse leven. Wie daaraan twijfelt moet maar eens bedenken waar we in 1996 (20 jaar geleden) stonden op het gebied van technologische innovatie. En vergelijk dat dan eens met de wereld van nu…

Arnout Lansberg, senior consultant MCS PR

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in