Home Data & Storage LiFi: wat zijn de voordelen en toepassingen?

LiFi: wat zijn de voordelen en toepassingen?

334

LiFi, de transmissietechnologie waarbij data worden verstuurd via LED-pulsen, heeft verschillende voordelen boven de traditionele WiFi-technologie, waarbij data via radiogolven worden verzonden. Aangezien LiFi ook beperkingen kent, zoals het geringe bereik en het gemak waarmee een lichtsignaal verstoord kan worden, zullen de twee technologieën inherent complementair aan elkaar zijn.

  1. Efficiëntie

LiFi heeft minder componenten nodig dan een technologie die gebruikmaakt van radiogolven. Daardoor is deze manier van datatransmissie goedkoper. Bovendien is LED van zichzelf al energiezuiniger ten opzichte van andere soorten verlichting. Om data te kunnen versturen, is nauwelijks extra energie nodig.
Het allergrootste voordeel dat LiFi heeft boven WiFi is dat het ook onder water te gebruiken is. De Amerikaanse marine doet proeven met LiFi voor de communicatie tussen onderzeeërs. Traditionele communicatie door middel van radiogolven zijn veel storingsgevoeliger en lastiger in te zetten onder water.

  1. Beveiliging en veiligheid

Het is lastig om LiFi-signalen af te luisteren, aangezien het signaal is beperkt tot de lichtstraal en niet door muren kan gaan. Als er gegevens tussen twee apparaten worden verstuurd, kan de gebruiker zien waar de data heen gaan. Daardoor is er geen additionele beveiliging nodig zoals het koppelen van twee systemen bij Bluetooth.
De schadelijkheid van radiogolven voor mens en dier wordt nogal eens ter discussie gesteld. Zonder daar een uitspraak over te doen, kunnen we concluderen dat licht geen problemen oplevert voor de gezondheid of veiligheid van mensen en dieren. Sterker nog, het leven op aarde heeft zich juist kunnen ontwikkelen doordat er licht is. Daarnaast werken lichtsignalen niet verstorend op elektronica in bijvoorbeeld ziekenhuizen of vliegtuigen.

  1. Capaciteit

Het spectrum waar zichtbaar licht zich bevindt, is 10.000 keer groter dan het radiofrequentiespectrum. Het is gratis te gebruiken en kan niet worden gelicenseerd. De gegevensdichtheid die met LiFi bereikt kan worden, is 1.000 keer groter dan met WiFi. De oorzaak hiervan is dat LiFi zichtbaar licht kan bundelen in een smalle bundel licht, waar radiogolven zich vaak breder verspreiden en daardoor storingen kunnen veroorzaken.
In laboratoriumomgevingen zijn LiFi-snelheden gemeten die 10.000 keer sneller zijn dan WiFi-signalen. Dat komt voornamelijk door de lage verstoringsgraad, hoge bandbreedtes en de hoge intensiteit van de optische output. Vrijwel overal is licht beschikbaar, wat dit een eenvoudig uit te rollen technologie maakt.

Complementair
Een aantal voordelen van LiFi is tegelijkertijd het nadeel van de technologie. Zo is het wat beveiliging betreft prettig dat het signaal een ruimte niet kan verlaten. Voor de bruikbaarheid kan dat juist weer een nadeel zijn. Ook werkt LiFi het beste als er een directe zichtlijn is tussen de LED-lamp en het apparaat dat data wil versturen of ontvangen.

Natuurlijk is er door lichtreflectie ook buiten de directe lichtbundel wel met LiFi te werken, maar hoe minder sterk het licht is, hoe minder snel de verbinding wordt. Deze voor- en nadelen zorgen ervoor dat WiFi en LiFi straks naast elkaar zullen bestaan om zo de meest optimale en veilige datatransmissie mogelijk te maken.

Toepassingen
Doordat LiFi geen gebruik maakt van radiogolven, is het goed bruikbaar in omgevingen waar licht voorhanden is en radiogolven verstoringen kunnen opleveren. Ik zet kort een aantal mogelijke toepassingen op een rij. 

  1. Onder water

Radiogolven worden snel geabsorbeerd door water, waardoor traditionele draadloze communicatietechnologieën minder geschikt zijn voor bijvoorbeeld communicatie tussen duikers, onderzeeërs of boorplatformen. Licht kan lange afstanden afleggen door water, wat het uitermate geschikt maakt voor onder water communicatie.

  1. In vliegtuigen

Iedereen kent de frustratie van het niet kunnen gebruiken van het datanetwerk als je in het vliegtuig zit. De radiogolven die WiFi gebruikt, kunnen namelijk verstorend werken op de elektronische apparatuur in het vliegtuig zelf. Door gebruik te maken van LiFi-geschikte LED-lampen, kan iedere passagier tijdens de vlucht gebruik maken van connectiviteit.

  1. In gevaarlijke omgevingen

In omgevingen waar explosiegevaar bestaat, is het gebruik van elektronische apparatuur, waaronder mobiele telefoons, strikt verboden. Door het gebruik van LiFi is de configuratie van datanetwerken fors te vereenvoudigen en zijn nieuwe systemen mogelijk om de veiligheid in dit soort omgevingen te borgen.

  1. In hotels

Hotelgasten kunnen vaak gebruik maken van internettoegang op hun kamer. Daarbij maken er meerdere gasten tegelijkertijd gebruik van een WiFi-router. Hoe meer gasten toegang willen, hoe kleiner de bandbreedte die beschikbaar is voor hen en hoe trager ze de verbinding dus ervaren. Met LiFi heeft iedere gast binnen de afgesloten ruimte van zijn eigen kamer connectiviteit door middel van speciale LED-lampen. De snelheid van LiFi is tienduizend keer hoger dan die van WiFi en het signaal kan niet door muren, waardoor de security gewaarborgd is.

  1. Op auto’s

Steeds meer voor- en achterlichten van auto’s worden uitgerust met LED. Daardoor wordt het mogelijk om LiFi te gebruiken voor communicatie tussen auto’s onderling en tussen auto’s en wegkantsystemen. Het grote voordeel daarvan is dat LiFi een stuk minder eenvoudig op afstand gehackt kan worden. Met LiFi is communicatie met LED-verkeerslichten ook mogelijk, waardoor digitaal verkeersmanagement verder geoptimaliseerd kan worden.

Jan Theodoor Wiltschek is presales manager Innovations and Industries bij SAP

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in