Home Architectuur Afglijden of vitaliseren

Afglijden of vitaliseren

95

IT-architectuur en -uitbesteding blijft een boeiende combinatie. In december probeerde ik mijn studenten aan de Universiteit van Tilburg uit te leggen, dat het onderhouden van je architectuur essentieel is voor toekomstvaste IT-dienstverlening.

Geduldig zette ik uiteen dat legacy applicaties de product- en service-innovatie beperken en de time-to-market verlengen en dat dit een groot probleem is. Mijn cynische opmerking dat ik mijn college ook tien, twintig of zelfs dertig jaar geleden had kunnen houden viel slecht. Eén van mijn meest kritische studenten vroeg mij verontwaardigd waarom die bedrijven dit nu niet gewoon konden oplossen. Als sneer voegde ze nog toe: “… anders moeten ze het maar gewoon uitbesteden.”

In reactie op haar vraag, grijp ik terug naar een discussie die ik had met een informatiemanager. Hij vertelde mij dat hij een lappendeken had van applicaties die met interfaces aan elkaar hingen. Tot over maat van ramp werden deze applicaties ook nog eens beheerd door een groot aantal kleine leveranciers. De onderhoudbaarheid was zijn grootste zorg. Op mijn vraag of het niet tijd werd om te vitaliseren en een nieuwe doelarchitectuur op te stellen had hij een teleurstellend antwoord. Hij had immers zojuist met mij zijn nieuwe doelarchitectuur besproken.

De informatiemanager stamelde dat het hem nog nooit gelukt was om de business ervan te overtuigen, dat ze moesten investeren in informatietechnologie en dat de leveranciers het wel zouden oplossen. Dat is helaas een grote misvatting.

De leveranciers leveren de dienstverlening die je contracteert. De betere leveranciers doen periodiek verbetervoorstellen om de toekomstvastheid te bewaken en te innoveren. Maar als organisaties niet willen blijven investeren in het onderhouden van de IT-dienstverlening glijden zij af naar een steeds moeilijker beheer(s)bare legacy omgeving. Bij het maken van een business case voor vitalisering is het te simpel de toekomstvastheid niet mee te nemen in de business case. De architectuur blijft je eigen verantwoordelijkheid, ook bij uitbesteding. Leveranciers kunnen organisaties slechts ondersteunen bij het vitaliseren.

Daarmee had ik een punt gemaakt, maar nog geen verklaring gegeven waarom organisaties dit probleem niet even gewoon oplossen. Wellicht dat er aan overtuigingskracht van de CIOs, informatiemanagers en architecten nog wel wat te winnen valt. Gelukkig had ik een collegezaal vol met toekomstige CIO’s, informatiemanagers en architecten, dat geeft hoop voor de toekomst!

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in