Home Security Availability: hoe voorkom je downtime tijdens de vakantieperiode?

Availability: hoe voorkom je downtime tijdens de vakantieperiode?

90

De zomervakantie is inmiddels in heel het land begonnen. Veel mensen maken zich op om er een paar weken tussenuit te gaan. Maar dat het vakantietijd is, betekent niet dat applicaties, diensten en data niet langer toegankelijk hoeven te zijn.

Volgens het Data Center Availability Report van Veeam heeft 82 procent van de bedrijven te maken met een ‘Availability gap’. Deze kloof tussen wat gebruikers verwachten en wat de IT-afdeling kan realiseren, leidt tot ongeplande downtime. En dat kost bedrijven gemiddeld 21,8 miljoen dollar per jaar. Zo’n 66 procent van de bedrijven geeft daarnaast toe dat ongeplande downtime in de weg staat van digitale transformatie. En dus van innovatie. Met andere woorden: tegenwoordig heeft downtime een directe impact op belangrijke bedrijfsonderdelen. Daarom is het belangrijk dat data continu beschikbaar zijn.

Meer risico’s

Ook bij het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) is dit doorgedrongen. De haven digitaliseert en innoveert in rap tempo. Maar dat betekent meer risico’s op het gebied van cybercriminaliteit. Het bedrijf stuurt wat dit betreft dan ook aan op een inhaalslag. Dcit om criminelen buiten de deur te houden en downtime te voorkomen. Bij APM Terminals heeft dit inmiddels al topprioriteit. Zo heeft het bedrijf de digitale beveiliging voor zijn in 2015 geopende geautomatiseerde containerterminal flink opgeschroefd om eventuele schade aan klanten en henzelf te voorkomen.

Maar wat nu als het systeem er om wat voor reden dan ook mee ophoudt als de IT-manager in een tropisch oord van zijn vakantie geniet? In de meeste gevallen duurt het dan langer om de systemen weer aan de praat te krijgen. Dit resulteert in een lagere bedrijfsomzet en een aangetaste reputatie.

Om dit te voorkomen zijn er twee belangrijke voorzorgsmaatregelen die bedrijven tijdens de vakantieperiode moeten nemen:

1 Verwijder prullenbakdata

Prullenbakdata is een bekend probleem en heeft misschien wel de grootste invloed op de availability van een bedrijf. Dit soort data verbruiken veel resources in het datacenter. Dit kan de oorzaak zijn van tegenvallende prestaties en systeemfouten. De bekendste boosdoeners zijn installatiebestanden die op meerdere locaties staan opgeslagen, maar ook verouderde virtual machines die niet permanent uit het systeem zijn verwijderd.

Als niemand weet wat de prullenbakdata precies is, is het niet zo gek dat de hoeveelheid overbodige data zich opstapelt. Het bewaren van deze data is een overblijfsel uit de periode waarin databescherming en availability-oplossingen minder ontwikkeld waren, en dataherstel een ingewikkeld proces was. Vandaag de dag zijn data echter veel sneller en eenvoudiger te herstellen. Of het nu gaat om een kwijtgeraakte back-up of een belangrijk bestand dat per ongeluk is verwijderd. Dat maakt de drempel om overbodige data te verwijderen een stuk lager.

2 Stel procedures op voor de vakantieperiode

Er is beleid nodig om availability van diensten, applicaties en data te garanderen. Oók tijdens de vakantieperiode. Wanneer er recoveryprocessen bestaan waarvan de medewerkers goed op de hoogte zijn, duurt het waarschijnlijk niet langer dan vijftien minuten om de systemen weer aan de praat te krijgen.

Zomervakantie of niet, availability is altijd belangrijk en downtime is altijd kostbaar. Uit het Availability-onderzoek kwam naar voren dat bedrijven het risico lopen om niet alleen miljoenen dollars, maar ook productiviteit en data te verliezen naar aanleiding van downtime en oplossingen die niet goed werken. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe hoger de kosten. Alleen wanneer er voor de vakantieperiode goede procedures worden opgesteld, verlaag je het risico op onnodig lange downtime en omzetverlies.

Dus, voordat u de zonnebrandcrème inpakt en uw laptop afsluit voor een break, moet u zich het volgende afvragen: ‘Is mijn datacenter vakantieproof?’

Ronald Ooms, vicepresident North East EMEA bij Veeam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in