Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Baan onder de hamer!

Baan onder de hamer!

56

A Rolling stone…
Alles dat stilstaat gaat onherroepelijk aankoeken en bederven. Onder de prachtige bos lelies walmt de zoete geur van verrotting. In het pittoreske meertje tussen de bergen vreten algen, de vissen slaan dood op de oever.

Soms moet iets kapot om verder te kunnen. De brand, de orkaan, de hagelbui met stenen als golfballen. Uit de ravage bloeit nieuw leven, met nieuwe kansen. Dat natuurgeweld hoort erbij, is onderdeel van eb en vloed, van alles.

Verandering is bah
Nu hebben wij mensen een ongehoorde bloedhekel aan grote ingrijpende gebeurtenissen. Het verstoort ons leven en ontneemt ons het gevoel ‘in control’ te zijn. We gaan de strijd aan met dat natuurgeweld. En met succes. Steeds minder vaak vallen we ten prooi aan wild woekerende epidemieën.

Ook in ons eigen leven bannen we rampen het liefst helemaal uit. We houden de regie strak in handen. Zodat morgen zoveel mogelijk op vandaag lijkt. En al wat opschudding kan geven, poetsen we weg met verzekeringen.

Heel begrijpelijk, maar ergens bederven we ons leven. De boel moet soms op de schop. Afgebroken. Opnieuw beginnen. De ballast achterlaten, het goede meenemen.

Veilingen als kunstmatige storm
Dat dacht ik toen ik het nieuws van de nieuwe frequentieveilingen in de telecom las. Wat een fantastisch plan. De kaarten geschud en opnieuw gedeeld. Met nieuwe kansen voor nieuwe spelers. De macht van de masten kunstmatig gebroken met de tornado van een veiling. Iedereen op scherp, iedereen bij de les.

Net als verkiezingen geeft het een moment van intense vernieuwing. Broodnodige vernieuwing. Die ons behoed voor onderhuidse verstikking. Waarom doen we het niet op veel meer gebieden? Waarom doen we het niet met zorgpremies? Waarom kunnen die niet ter veiling worden aangeboden? Maar niet alleen tussen bedrijven, en bedrijven en de overheid, maar ook intern. Binnen bedrijven. De veiling van banen, van werk, van bazen!

Functie ter veiling
Eens in de drie jaar doet een bedrijf alle banen onder de hamer. Je kunt als werknemer bieden op een baan. Welke je maar wilt. Mag ook je eigen baan zijn. En externen kunnen ook bieden. Kansrijk voor het bedrijf, want werknemers laten zich van hun beste kant zien en kunnen opbieden met taken, lasten en extra verantwoordelijkheden. Andersom moeten de functies zichzelf ook weer bewijzen, zorgen dat ze aantrekkelijk zijn.

Biedingsoorlogen tussen functies én tussen werknemers. Het geeft functies en mensen de kans zichzelf opnieuw uit te vinden. De ballast van oude ingesleten fouten achter te laten en door te bouwen op wat werkt. Je houdt veel meer contact met de arbeidsmarkt. Je interne organisatie blijft fris, scherp en actief betrokken bij wat een functie nu precies inhoudt. Deze dynamische veilingstructuur zorgt dat je nooit verslapt of onnodig organisatorisch vet verzamelt. A rolling stone gathers no moss – als je in beweging blijft heb je nooit tekort aan vindingrijkheid en creativiteit.

Een kansrijk plan. Nu eens kijken of ik de buurt kan overtuigen het ook met onze huizen en auto’s te doen.

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International (www.aces.nl), Executive Search in ICT, en EmployU (www.employu.nl), dé combinatie van online employment en search.

1 REACTIE

  1. Helemaal eens. Het vasthouden aan van alles en nog wat is niet meer van deze tijd. Een transitie van bezit naar gebruik. Dat maakt het gemakkelijker vaker te veranderen. Van huis, baan, spullen, etc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in