Home Innovatie & Strategie Begin slim met een Smart City project

Begin slim met een Smart City project

80

Voordat je kunt investeren in Smart City projecten, zul je eerst wat schapen over de dam moeten jagen. Door slim te combineren bereik je effectief en zichtbaar resultaat.

Steden doen er goed aan zo snel mogelijk slim te worden en goed na te denken over hoe die slimmigheid gefinancierd wordt. Want smart word je natuurlijk niet gratis. Het vergt altijd een investering. Hoe mooi de horizon ook is die je daarbij voorspiegelt aan de rekenkamer, je moet toch altijd een drempel over om dat voor elkaar te krijgen. De volgende vraag die je jezelf als stad met ambities dan ook mag stellen is: waar en hoe kun je het best beginnen?

Rendement en fun

Wie geen geld heeft moet slim zijn. Wat je wilt is een combinatie van maximale zichtbaarheid en een dienst die zich zo snel mogelijk terugverdient. Rendement en fun. Iets waar je mee kunt pronken en dat tegelijkertijd functioneel is. De ideale integratie van meerdere technische oplossingen.

Een groot voordeel is dat steeds meer IoT- en Smart City-applicaties dezelfde infrastructuur gebruiken. Gewoonlijk met WiFi als basis. De initiële aanlegkosten daarvan kunnen aanzienlijk zijn, maar daarna kun je dus relatief eenvoudig meeliften op bestaande successen.

Smart utility systeem

We hebben bij Ruckus bijvoorbeeld een case in een voorstad van Kopenhagen, waar een smart utility systeem is aangelegd: slimme meters voor gas, water en licht. Maar diezelfde infrastructuur wordt nu ook gebruikt om met CCTV-camera’s de veiligheid in de buurt te verhogen.

Een ander voorbeeld is een smart lighting project in een kantooromgeving, waarbij de onderliggende infrastructuur nu ook wordt gebruikt voor asset management. Wat je doet is de aanleg van de basis infrastructuur bekostigen vanuit een bekende behoefte. Pak daar vervolgens zo snel mogelijk op door. Zorg dat je extra diensten levert die je normaal wellicht niet zo snel gefinancierd zou krijgen, maar die nu plots een stuk goedkoper zijn geworden en mensen heel gelukkig kunnen maken.

Neem betaald parkeren: in de stad Rotterdam is de winst die de gemeente maakt op betaald parkeren in 2015 met 50% gestegen tot zo’n 15 miljoen euro. De belangrijkste verklaring voor die stijging is de groeiende bereidheid om te betalen, doordat slimme apps dat tegenwoordig heel gemakkelijk maken. En dat is nog maar het begin!

Gratis wifi

Betaald parkeren, en met name de controle daarop, kan nog veel eenvoudiger met slimme IoT oplossingen. Als je dat zou invoeren, kunnen de parkeerkosten fors omlaag. Het allermooiste is echter dat de infrastructuur die dat mogelijk maakt, ook geschikt is om door de hele stad gratis wifi aan te bieden. Gratis wifi dankzij parkeerbeheer! Wij kunnen het makkelijker maken, én leuker!

Smart City projecten lijken soms prijzig en ingewikkeld, maar door slim te combineren kun je het rendement verhogen en de investering snel terugverdienen. Door samenwerking te zoeken met andere afdelingen binnen de gemeente en slim in kaart te brengen aan welke behoeften je eenvoudig tegemoet kunt komen met gecombineerde oplossingen en gedeelde budgetten, is het mogelijk de dienstverlening en het imago van je stad in korte tijd sterk te verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in