Home Internet Met WiFi op de toekomst voorbereid

Met WiFi op de toekomst voorbereid

102

Waar moet je op letten bij het aanleggen van een WiFi-netwerk?

Door de opkomst van smartphones en tablets binnen bedrijfsnetwerken is WiFi steeds belangrijker voor bedrijven. Er komt echter heel wat kijken bij het aanleggen van een WiFi-netwerk. Welke voordelen heeft WiFi en waar moet je bij de aanleg van een netwerk op letten?

Statistieken zijn doorgaans niet heel inspirerend, maar wanneer je rapporten over de techbranche leest kan je nog wel eens van je stoel vallen. In 2012 telde Cisco al een indrukwekkende twee devices per internetgebruiker. Wereldwijd zullen er volgens Cisco in 2017 zelfs tweeëneenhalf keer zoveel personal devices zijn als mensen, een ongelofelijke groei. We moeten maar hopen dat al die spullen niet te slim worden, want als ze in opstand komen hebben we geen schijn van kans.

Hoewel er een hoop natte vingerwerk komt kijken bij zo’n voorspelling moge duidelijk zijn, dat de komende jaren een hoop staat te veranderen. Systeembeheerders krijgen te maken met een ongekende groei aan mobiele apparaten op het eigen netwerk. En dat is nog niet eens de enige grote verandering. Cloud computing en ’the internet of things’ zijn ontwikkelingen die ervoor zorgen dat steeds meer diensten via het eigen datanetwerk verlopen. Cameratoezicht of alarmdiensten hoeven niet meer als aparte netwerken aangelegd te worden. Zorg voor een connectie met internet en je kunt via beveiligde webportals alles regelen.

Al die nieuwe diensten en apparaten vragen om een heel nieuw netwerk. Een netwerk met voldoende bandbreedte, een goede beveiliging en draadloze toegang. In dit artikel leg ik de nadruk op dat laatste aspect: de uitrol en groei van WiFi binnen de eigen organisatie. Wat komt daarbij kijken? Waar moet je als organisatie op letten om op de toekomst voorbereid te zijn?

WiFimania
Volgens mij is het voor bedrijven erg belangrijk om de komende jaren in WiFi te investeren. Oorspronkelijk was toegang via WiFi-hotspots iets dat bedrijven als ‘erbij’ hadden. Wanneer het ging om netwerkcapaciteit lag de nadruk voor de systeembeheerder vooral op het vaste netwerk. De komende jaren zal de capaciteitsvraag van WiFi-netwerken echter sterk toenemen. Tablets en laptops worden steeds vaker ingezet bij bedrijfskritische werkprocessen en goede WiFi-internettoegang is dan onontbeerlijk.

De voordelen van een goed WiFi-netwerk zijn uiteraard sterk verbonden met die van het mobiele werken. Mensen kunnen waar ook in het pand direct bij alle bedrijfsinformatie. WiFi heeft echter ook andere voordelen. Voor een netwerkbeheerder is het bijvoorbeeld eenvoudig om structuur aan te brengen in het netwerk. Zeker wanneer afdelingen van een bedrijf regelmatig verhuizen binnen een pand kan dat relevant zijn.

Accesspoints zijn ook eenvoudiger te onderhouden dan kabels. De capaciteit van de veelgebruikte oude Cat4- en Cat5-kabels is lager dan die van WiFi-toegangspunten en kabels laten zich moeilijk vervangen. Ook kan WiFi schelen in de prijs. Wanneer het gaat om een greenfield situatie is investeren in WiFi een no brainer, durf ik daarom te stellen. De prijs voor het aanleggen van al die extra kabels weegt niet op tegen de prijs van die paar extra accesspoints. Bovendien kan je het energieverbruik met WiFi terugdringen. In de Verenigde Staten zie je dat al. Daar worden ’s nachts netwerken uitgezet zodat de stroomrekening lager uitvalt.

Een complexe inrichting
Maar er zijn ook moeilijkheden bij het aanleggen van WiFi-netwerken. WiFi-access kan lastig zijn in gebieden waar veel andere netwerken actief zijn. De system integrator moet dan gaan spelen met de frequentieband of het signaal versterken. Mobiele platformen als iOS en Android kunnen met updates te maken krijgen waardoor smartphones niet meer goed aan sluiten op de WiFi-netwerken. Het is daarom belangrijk om de leveranciers goed in de gaten te houden en regelmatig software updates uit te voeren op de eigen apparatuur.

De belangrijkste moeilijkheid zit uiteindelijk vooral in de diensten die je door het WiFi-netwerk uit wil laten voeren. Uitsluitend internettoegang geven aan eigen zakelijke apparaten is niet genoeg. Je wil ook internettoegang geven aan BYOD-toestellen. Ook andere devices, zoals alarminstallaties en telefoontoestellen zijn verbonden met het WiFi-netwerk. Idealiter richt je daarom meerdere WiFi-netwerken in met dezelfde accespoints en geef je elk netwerk een eigen beveiligings- en toegangsniveau. Apparatuur kan dat doorgaans prima aan, maar in de praktijk vinden eindgebruikers het vaak lastig om dit goed in te stellen.

Beveiliging
Een heel apart hoofdstuk rond het aanleggen van WiFi-netwerken is de beveiliging van accespoints. Desktop computers zijn beschermd met een inlogscherm, waarbij het internetverkeer langs een firewall loopt en zijn veelal uitgerust met beveiligingssoftware. Voor mobiele apparaten zou eigenlijk hetzelfde moeten gelden, maar in de praktijk is dat vaak niet zo. Fysieke netwerken zijn veelal dichtgetimmerd, maar voor tablets etc. is dat momenteel meestal niet het geval. Als ik nu een gebouw binnenloop kan ik vaak zonder enig probleem inloggen op een deel van het netwerk.

Nu realiseer ik me wel dat inloggen als een desktop PC voor mobiele apparaten vaak vervelend is. Ik raad dan ook verschillende maatregelen aan. Mobile Device Management software is bijvoorbeeld nodig om een mobiele device centraal te beheren. Ook kan je werken met two factor authenticatie of certificaten, iets wat in de praktijk ook wordt toegepast bij browsers.
Verder kan je er als organisatie ook voor kiezen het netwerk open te laten en mensen in te laten loggen met een SSL-verbinding – maar dat is mijns inziens niet altijd wenselijk. Je weet dan immers niet wie er precies op je netwerk zitten. Door wireless toegang te combineren met een Next Generation Firewall kan je wel de gebruikers identificeren en bepalen wat wel en niet is toegestaan. Je kan dan devices precies die netwerktoegang, Quality of Service of applicaties geven die voor dat apparaat wenselijk zijn.

Na WiFi?
Wanneer je nu nadenkt over internettoegang van mobiele apparaten binnen het eigen bedrijf, gaat het eigenlijk altijd om WiFi. Toch lijkt het niet ondenkbaar dat grote LTE-leveranciers als KPN of Vodafone uiteindelijk WiFi-concurenten gaan worden. Met 4G van KPN haal je nu al een downloadsnelheid van tussen de 25 en 50 Mbps. Volgens mij gaat dat voorlopig niet gebeuren. Het zou namelijk betekenen dat je als bedrijf alles naar een externe cloud verhuist. Denk alleen al aan alle wet- en regelgeving die daarmee gemoeid is. Het is wellicht eerder andersom: je ziet nu al dat de grote netwerkleveranciers de groeiende capaciteitsvraag niet aankunnen en naar WiFi grijpen om het netwerk te ontlasten. Er zal een symbiose ontstaan waar WiFi een belangrijke rol speelt.

Sebastiaan Kors, Sales Manager WeSecure

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in