Home Data & Storage Beveiligen van data is geen sinecure

Beveiligen van data is geen sinecure

60

In de afgelopen decennia heeft de mens in een razendsnel tempo enorme hoeveelheden data geproduceerd. En het ziet er naar uit dat dit in de komende tijd niet gaat veranderen. Kunnen we al deze data nog wel veilig opslaan? Slachtoffer worden van identiteitsdiefstal, phishing-trucs of hackers die je bankrekening plunderen kan je dag namelijk serieus verpesten.

We leven tegenwoordig in twee werelden: de oude vertrouwde fysieke wereld en de nieuwe digitale wereld die op data is gebaseerd. Deze twee werelden zijn met elkaar verbonden. Diefstal of beschadiging van data in onze digitale wereld heeft tastbare gevolgen voor ons in de fysieke wereld. In diverse sectoren, zoals de gezondheidszorg, overheidssector en financiële wereld, wordt de regelgeving op het gebied van data-beveiliging dan ook steeds verder aangescherpt.

Hoewel het belang van data-beveiliging alom bekend is, is het geen sinecure om data te beschermen. Beveiligingsexperts zullen je vertellen dat een werkelijk praktische oplossing de vorm heeft van een integraal, meervoudig gelaagd beveiligingsmodel waarvan de reikwijdte zich uitstrekt van eindgebruikers en hun apparaten tot en met de data die op schijf is opgeslagen in het datacenter.

Er is zeker niets mis met dit beveiligingsmodel maar het kan voor vele organisaties, zeker in het MKB, een behoorlijke uitdaging zijn om het te realiseren. Elke nieuwe technologie die een bijdrage kan leveren aan vereenvoudiging van de databeveiliging is daarom in hoge mate welkom. En op storage-vlak staat een dusdanige technologie ter beschikking: Self-Encrypting Drives (SED). In tegenstelling tot traditionele benaderingen worden de encryptietaken bij SED verplaatst naar individuele schijven, weg van de CPU’s en chipsets op de server. SED’s maken een einde aan de complexiteit door encryptie-workloads en -functies volledig transparant te maken voor gebruikers, applicaties en besturingssystemen.

Flash en hybride arrays worden tegenwoordig ontwikkeld op basis van SED’s. De storage arrays bieden encryptie zonder nadelige gevolgen voor de opslagprestaties en zonder nieuwe complexiteit te introduceren. De gegevens worden gecomprimeerd en gededupliceerd voordat ze worden overgedragen naar de schijven waarop de encryptie wordt toegepast. Gebruikers profiteren buiten de encryptie ook meteen van de datareductie.

Het antwoord op de vraag “Kunnen we al onze data nog wel veilig opslaan?” is dus een volmondig “ja!” Hoewel we meer en meer data genereren, kunnen alle gegevens efficiënt en veilig worden beheerd met de steeds vernieuwende storage-oplossingen.

Just Gonggrijp, Regional Director Benelux van Tegile Systems

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in