Home Ondernemen & Business BYOD ‘revisited’

BYOD ‘revisited’

123

Zelfs de overheid kan zich niet meer onttrekken aan de opmars van smartphones en tablets op het werk! De belastingregels rond het verstrekken van elektronica aan werknemers worden nu versoepeld. Het wordt makkelijker voor werkgevers om hun personeel smartphones en tablets van de zaak te geven. Zo makkelijk, dat het RTL-nieuws sprak van ‘cadeau doen’. Het maakt vanaf nu voor de fiscus niet meer uit hoe vaak werknemers deze ‘cadeaus’ voor privédoeleinden gebruiken. Intussen hebben veel bedrijven flinke ervaring opgedaan met ‘bring your own device’ en ‘choose your own device’. Een goed moment dus om eens te kijken welke lessen deze bedrijven nu hebben geleerd als het gaat om mobiliteit.

Goed beschouwd heeft de maatregel van de overheid alleen impact op ‘choose your own device’ (CYOD). De werkgever mag nu smartphones en tablets verstrekken, zonder dat het privégebruik een rol speelt. En ja, wie wil dan nog een eigen smartphone of tablet? Vooropgesteld natuurlijk dat de werkgever zo genereus is dat je keuze krijgt. Toch is er ook een duidelijk praktisch voordeel voor de werkgever om deze weg te kiezen. Hiermee komen we bij een belangrijke les die logistiek dienstverlener Broekman Group uit Rotterdam heeft geleerd: CYOD voorkomt een wildgroei aan devices, terwijl er toch echt uit de drie smaken te kiezen valt: iPhone, Samsung Android or Nokia Windows Phone.

Een andere les is dat er voor is gekozen om op het zelfde draadloze netwerk verschillende virtuele netwerken te implementeren. Zo kunnen bezoekers toegang krijgen tot internet, terwijl de veiligheid van het bedrijfsnetwerk gewaarborgd blijft. Dit beveiligingsaspect is iets dat organisaties in eerste instantie nog wel eens hoofdpijn oplevert. Maar het voorbeeld van de Broekman Group laat zien dat er oplossingen zijn die het mogelijk maken verschillende gebruikersgroepen, inclusief bezoekers, van dienst te zijn met internettoegang, zonder dat de veiligheid in het gedrag komt.

Een ander punt van zorg kunnen de grote aantallen gebruikers zijn. Neem studenten van een  universiteit. Tilburg University heeft er 13.000, die natuurlijk ook hun eigen devices meenemen en internettoegang willen. Daar komt nog bij dat er tijdens colleges steeds vaker draadloze toegang vereist is. Studenten kunnen bijvoorbeeld op hun device direct antwoord geven op vragen en dat antwoord wordt dan op een scherm getoond zodat iedereen in de collegezaal het kan zien.

Zo’n college kan worden bijgewoond door enkele honderden studenten en die moeten allemaal een betrouwbare verbinding hebben. De universiteit had echter te kampen met een hardnekkig probleem: de logingegevens voor het netwerk werkten soms niet meer en de verbinding werd verbroken. Het viel niet mee om te achterhalen wat er precies aan de hand was. Door een slimme aanpak, het maken van grafieken op basis van logbestanden, kwam de oorzaak uiteindelijk boven water. Het wegvallen van de verbinding deed zich voor aan het eind van een college. Dan gaan studenten naar andere locaties, met als gevolg massale roaming. Toen dat duidelijk was konden de access points anders worden geconfigureerd en was het probleem uit de wereld.

Zoals we vaak zien bij snel opkomende ICT-trends gaat ook de enorme populariteit van mobiliteit gepaard met toepassingen en problemen die niet voorzien waren. Gaandeweg leren we daar goed mee om te gaan. Het wordt allemaal vanzelfsprekend en grote problemen doen zich niet meer voor. Mobiliteit is mainstream geworden. Met de lessen die we mede dankzij onze klanten hebben geleerd kijken we nu verder dan BYOD. Internet of Everything komt dan in beeld en de inzichten die we nu op het gebied van mobility hebben opgedaan, zullen dan ongetwijfeld van pas komen.

Michel Schaalje (1970), Technisch Directeur Cisco Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in