Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Chef-ICT sterft uit

Chef-ICT sterft uit

77

Zo, die titel staat! Maar, zo zult u denken, de mensensoort chef-ICT tiert welig en ziet er bepaald niet nooddruftig uit. Doet me een beetje denken aan de opmerking die ik kreeg van de vriendin van een collega in de jaren tachtig: “Hans, jij hebt ook die programmeurglimlach!”. Onaantastbaar. Het lijkt alsof er nooit een einde aan zal komen. En toch zal juist dat gebeuren.

Er zijn van die ontwikkelingen die een keurig alternerende curve vertonen, dan weer is een tijdje de ene methode hip, dan weer een tijdje de andere. En door ze steeds weer af te wisselen moet elke keer weer alles uitgevonden worden en besteden we daaraan veel geld en moeite. Nieuwe zieners lossen de oude naadloos af. De discussie centraal versus decentraal is er zo één. Een discussie die als geen ander opgaat voor rekencentra.

Het Rijks Computer Centrum (RCC), ontstaan uit de Rijkscentrale Mechanische Administratie en later overgegaan in PinkRoccade, lokt altijd weer lacherige reacties uit en is hét voorbeeld tegen centraal denken. Dát wil je toch niet terug? Decentraal is weer helemaal in. Uw chef-ICT zal u van de vele voordelen van eigen beheer kunnen overtuigen. Het is de hoge kosten helemaal waard. Gelukkig, denkt u zelf.

Maar the times they are a-changin’ (het citeren van Dylan brengt in elk verhaal wat rebels). Steeds meer diensten kunnen via internet afgenomen worden tegen vaste lage prijzen. Geen zorgen meer van vele specialisten, torenhoge investeringen die getergd worden door de Wet van Moore (inmiddels van toepassing verklaard op alles in ICT-land), dubbel uitgevoerde infrastructuren, niet samenwerkende software, last van virtualisatie, eindeloos maatwerk, nadenken over open source en open standaards en falende projecten. Deze markt reguleert zichzelf.

U vraagt: 415 gemeenten met eigen ICT voorzieningen, kan dat goedkoper? Idem voor 27 politiekorpsen? En nog wat voorbeelden. Ik zeg: natuurlijk!  Het samenwerken is daar al begonnen. Maar het is het soort samenwerken dat van veel kleine een paar grote maakt. En dat bedoel ik niet! Ik zie al die rekencentra gewoon helemaal verdwijnen. Als je internet hebt kun je zaken doen. Decentraal is en blijft historie.

De techniek is er al. Webinterfaces en Apps openen de device markt. Open stekkers laten software samenwerken op verschillende locaties. Tegen 2020 zal het slagveld duidelijk zichtbaar zijn.

Chef-ICT, pas op uw baan! Het is opschalen of balen. Laat het niet toch nog onverwacht komen!

Hans van Buuren, Gemeente Architect Gemeente Amersfoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in