Home Cloud Cloud: gewoon weer een hoop blabla?

Cloud: gewoon weer een hoop blabla?

77

Cloud Enablement van het datacenter, klinkt goed toch? Maar is dat niet gewoon weer een hoop cloud blabla? Diegenen die ooit een presentatie van mij hebben bijgewoond, hebben onderstaande Dilbert-cartoon ongetwijfeld voorbij zien komen.

Ik vind dit namelijk een heel goed voorbeeld van de vlucht die de term cloud (computing) de afgelopen jaren genomen heeft. Werkelijk iedereen heeft namelijk wel iets te zeggen over cloud. Maar hoe bepaal je nu uiteindelijk wie er daadwerkelijk iets van toegevoegde waarde te zeggen heeft?

Cartoon cloud

Want is het je weleens opgevallen hoeveel reclame er de laatste tijd wordt gemaakt op radio en tv voor cloudoplossingen?  Op tv kom ik eerlijk gezegd niet veel meer tegen dan de internationale filmpjes van Microsoft over hoe onmisbaar hun cloud is voor het verbeteren van onze wereld. Maar als ik onderweg ben naar klanten word ik zo’n beetje ieder half uur door een zoetgevooisde vrouwenstem op de radio verleid om zo snel mogelijk mijn IT naar de cloud te brengen. En niet alleen op BNR, nee zelfs op Radio 538 is er geen ontkomen meer aan.

Alles wordt teruggebracht naar cloud
Enkele weken geleden was ik één van de sprekers op het Computable Seminar in de Jaarbeurs. Aangezien Telindus één van de sponsors was, kreeg ik van tevoren te horen waar de andere sprekers het over zouden gaan hebben. Een kort overzicht van de onderwerpen: het naar de cloud brengen van IT, het uit de cloud terughalen van IT, het ontwikkelen van een eigen cloud of het delen van de ervaringen die men met de implementatie van cloud had opgedaan. Nu moet je weten dat het centrale thema van de dag ‘Hybride Infrastructuren’ was en welke kansen deze zouden bieden binnen het datacenter. Het was dan ook opvallend om te zien hoe snel alles weer werd teruggebracht naar het onderwerp cloud, wat (slechts) als een subthema gedefinieerd was.

Al deze ervaringen geven mij het idee dat de cloud steeds meer wordt neergezet als doel: zet je omgeving in onze cloud en je bent van alle problemen en verantwoordelijkheden verlost.

“He who controls your data, controls your IT universe”
Science Fiction-liefhebbers kennen ongetwijfeld deze quote van één van mijn favoriete schrijvers, Frank Herbert, uit zijn boekenserie Dune: “He who controls the spice, controls the universe”. Vandaag de dag zou je kunnen zeggen: “He who controls your data, controls your IT universe”. Als jouw data uiteindelijk bij een provider staat, is deze in staat je te verplichten nog meer aanvullende diensten af te nemen. De strijd om jouw en mijn data lijkt dus in alle hevigheid losgebarsten te zijn.

Is het daarom niet verstandiger om eens een paar stappen terug te doen en te kijken wat er nodig is om op een goede manier van cloudtechnieken in het datacenter gebruik te maken? Want wat is nu precies een cloud? Er bestaan namelijk legio begrippen en beschrijvingen van wat cloud computing is en op welke manieren je deze kunt afnemen.

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft hier standaarden voor gedefinieerd die wereldwijd geaccepteerd worden:

overzicht cloud

Veel belangrijker nog dan kijken of je eigen datacenter aan deze karakteristieken voldoet om het vervolgens een private cloud te noemen, is om te bepalen wat cloudtechnieken (en karakteristieken) precies voor waarde kunnen toevoegen aan je IT-dienstverlening.

IT-dienstverlening, het woord zegt het al: welke diensten wil/moet je als IT-afdeling aan je interne en/of externe gebruikers leveren om de bedrijfsdoelstellingen te halen. Ga daar eerst eens over nadenken! Als je dat namelijk goed in kaart hebt gebracht, kun je bepalen of, en zo ja op welke manier je cloud hiervoor in kunt zetten.

Mijn eindconclusie voor deze eerste blog: cloud is een middel en geen doel! En voor ieder middel geldt: wat wil je er mee bereiken? Ik ben dan ook erg benieuwd wat jullie gedachten hierover zijn.

Eric Otten is Datacenter Consultant en Cloud (ITaaS) Architect bij Telindus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in