Home Cloud Hybrid cloud: houd rekening met network performance

Hybrid cloud: houd rekening met network performance

93

Cloud computing is zo ongeveer de standaard in de IT vandaag de dag. Het komt voor in alle vormen en maten. Hoe meer de cloud-adoptie groeit, des te duidelijker het wordt dat voor de meeste organisaties een combinatie van public cloud en private cloud het meest geschikt is. Een hybrid cloud dus. Doorgaans wordt ernaar gekeken welke applicaties wel of niet kunnen worden verplaatst naar een public cloud. En wat de kosten zijn van een migratie. Vaak wordt een belangrijk onderdeel over het hoofd gezien. Dat is network performance monitoring (NPM). Het monitoren van hun eigen netwerk is voor de meeste organisaties al een behoorlijke uitdaging. De situatie wordt alleen maar complexer als de hybrid cloud erbij komt kijken. Laten we dus een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij zetten waar iedereen rekening mee moet houden die zijn NPM op orde wil hebben in een private cloud omgeving.

Public versus private cloud

Laten we beginnen met een korte vergelijking van de voor- en nadelen van public cloud en private cloud. De public cloud biedt een grotere schaalbaarheid en elasticiteit tegen lagere kosten dan private cloud en wordt onderhouden/beheerd door een serviceprovider. Een private cloud zorgt voor meer controle en maatwerk. Specifieke servers bieden bovendien meer mogelijkheden voor goede beveiliging.

Moderne organisaties hebben behoefte aan een combinatie van flexibiliteit en kostenbesparingen, samen met verbeterde beveiliging en controle over hun gegevens die door zowel public als private cloud worden aangeboden. In het geval van NPM is een hybrid cloud de ideale oplossing vanwege de mogelijkheid om de voordelen van public en private cloud te combineren.

In het bijzonder kun je met een hybrid cloud-omgeving data en toepassingen migreren naar en testen in de public cloud, terwijl je vertrouwelijke informatie in een privéomgeving bewaart. Zo kun je de inhoud van een website bijvoorbeeld in de public cloud opslaan, terwijl informatie over klanten-accounts in een beveiligde omgeving op locatie blijft.

Nu komen de uitdagingen…

Aangezien de cloud in toenemende mate als standaard wordt gehanteerd, is er een aantal belangrijke factoren die men in overweging moet nemen voordat men met een snoekduik de cloud induikt, zeker als het om een hybride omgeving gaat.

  • Beveiliging van data. Als gegevens zich in de publieke cloud bevinden, hebben gebruikers er geen controle over. Bij de overstap naar een hybrid cloud-omgeving moet je zaken zoals gegevensbescherming en compliance dus eerst goed in kaart brengen.
  • Schalen van problemen. Als een hybrid cloud gebruik maakt van de bestaande infrastructuur van een organisatie, kan het moeilijk zijn om de grootte van systemen nauwkeurig in de gaten te houden. Vooral als de juiste monitoring-mogelijkheden ontbreken. Als je bijvoorbeeld verschillende monitoring-tools gebruikt afhankelijk van de locatie van je apps, kan het moeilijk zijn om het totaalplaatje van alle problemen te krijgen. Je moet dan namelijk kijken naar meerdere, van elkaar verschillende dashboards in plaats van één gecentraliseerde monitoring-oplossing.

‘Onderschat de kosten niet’

  • Pas op voor kosten. De meeste organisaties onderschatten de kosten van migratie naar de hybrid cloud. Je moet onder meer rekening houden met beheer van de infrastructuur, onderhoud en tijd. Als je niet goed plant, zul je teveel uitgeven. Een private cloud is kostbaar in onderhoud. En kan snel vrij duur worden door de hardware, onderhoud en het potentieel zware gebruik.
  • Traditionele architectuur van de private cloud. Om te profiteren van de flexibiliteit van een hybrid cloud is een naadloze uitwisseling van applicaties tussen private en public clouds noodzakelijk. Omdat applicaties in een private cloud vaak draaien op een onbekende/verouderde architectuur, die erg verschilt van een hybride omgeving, zijn deze applicaties lastig van de private cloud naar een hybrid cloud-omgeving te verplaatsen. Bovendien zijn sommige applicaties gewoon geen ‘cloud-materiaal’. Met andere woorden, oudere apps zijn mogelijk niet geschikt voor een cloud-omgeving, omdat ze – afhankelijk van de infrastructuur – zouden moeten worden herschreven. Het allerbelangrijkste is dat de monitoring-infrastructuur in de public cloud is gebaseerd op de aanname van een beperkt aantal standaard-instanties en dus eenvoudig met de omgeving mee kan schalen. De private cloud is echter gebouwd op veel verschillende platformen en ontbeert de schaalbaarheid en toegang tot accurate data. Dit zie je terug in de grote hoeveelheid onafhankelijke en overlappende softwaretools (met hun prestatiebeperkingen) waarmee het netwerk in een private cloud-omgeving in de gaten wordt gehouden.
  • Compatibiliteit. Er zijn twee verschillende infrastructuurniveaus. Een public cloud waar de organisatie slechts beperkte controle over heeft. En een private cloud die zij wel kan controleren. De kans is groot dat je hiervoor verschillende stacks draait. De uitdaging blijft dus: kunnen beide met dezelfde instrumenten worden beheerd?

Expertise

Al deze punten moet je niet alleen in kaart brengen om je apps goed te laten draaien. Maar meer nog om van een goed werkend NPM te kunnen profiteren. Dat vraagt om expertise die de meeste organisaties niet in huis hebben. Mijn advies is dan ook om met een partner in zee te gaan die er verstand van heeft. En die de nodige ervaring meebrengt. En als je IT-partner niet over deze vaardigheden beschikt kun je altijd bij cPacket terecht voor advies een ondersteuning. Of ga je naar Cisco Live later deze maand? Kom dan langs bij de stand van cPacket om de mogelijkheden te bespreken.

Kerry Takenaka, Vice President Product Management, cPacket Networks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in