Home Cloud Cloud met elektriciteit vergelijken: It’s complicated!

Cloud met elektriciteit vergelijken: It’s complicated!

56

Nogal wat public cloud providers stellen dat uiteindelijk alles naar de cloud gaat. Immers, niemand wekt nog zijn eigen elektriciteit op. Deze laatste bewering is echter helemaal niet waar. Om te beginnen zijn er grote chemische bedrijven die hun eigen elektriciteit nog altijd zelf opwekken, zoals Akzo en DSM.

“Aha”, zult u misschien denken, “ik las net vorige week in Het Financieele Dagblad dat deze bedrijven er inmiddels geld op toe moeten leggen, dus deze laatste dinosaurussen zullen wel snel overstag gaan. Alleen de aller-, allergrootste afnemers kunnen het misschien nog efficiënt zelf doen”. Mocht u dat denken, dan maakt u twee denkfouten: het aantal bedrijven dat energie opwekt, neemt namelijk juist toe; en zelfs de allerkleinste bedrijven doen daar aan mee.

Heeft u enig idee welke bedrijven het meest in eigen energie-opwekking investeren? Grote cloud leveranciers (jazeker) en andere internetbedrijven die bijvoorbeeld woestijnen omtoveren in zonne-energiecentrales. Maar het gaat nog veel verder: ook in het MKB wordt de ene na de andere zonnepaneel op het dak gehesen en zelfs consumenten wekken steeds vaker hun eigen energie op. Ook ik heb zonnepanelen op het dak. Jawel, Ich bin Energieproduzent!

Maar ik ben ook niet gek. Ik maak gebruik van een hybride energiemodel. En dat werkt het best als ik aansluit op het grid: als het bewolkt of avond is, gebruik ik “public” energie; als de zon schijnt, gebruik ik “private” energie en lever ik bovendien mijn overcapaciteit terug aan het grid. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor al die nieuwe energieproducenten, zowel consumenten als bedrijven.

Ook wat de cloud betreft, geloof ik in een hybride toekomst. Hoewel alles in de publieke cloud kan, is het zeker niet altijd de beste oplossing. Het is voor ieder zoeken naar een juiste balans. Een balans die pas is gevonden als bedrijven hun overcapaciteit in opslag en verwerkingscapaciteit op de “grid” aansluiten.

Peter Vermeulen, Directeur Pb7 Research

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in