Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Colleges verplicht gratis online beschikbaar stellen?

Colleges verplicht gratis online beschikbaar stellen?

67

Onlangs heeft de Piratenpartij het idee geopperd om publiek gefinancierde onderwijsinstellingen verplicht te stellen om alle colleges gratis online beschikbaar te stellen. De afgelopen jaren zijn er meer van dit soort initiatieven ontstaan. Een van de partijen is Apple. Zij zijn in 2007 in samenwerking met de Stanford University gestart met het platform: iTunes U.

iTunes U is een gratis platform waarmee colleges inclusief lesmateriaal en opdrachten beschikbaar gesteld kunnen worden. Deze colleges zijn vervolgens op Apple-apparatuur, zoals de iPad of iPhone, te volgen. Inmiddels is het aanbod enorm gegroeid en bieden zeer gerenommeerde instellingen zoals Harvard en Yale dit aan. Sinds 2010 is het platform ook beschikbaar in Nederland.
Onderwijsinstellingen zoals de TU Delft bieden inmiddels een groot aantal colleges aan. De TU heeft ervoor gekozen om dit zoveel mogelijk platform onafhankelijk te doen, zodat de colleges niet alleen via Apple-apparaten te bekijken zijn. Opvallend is dat naast publieke opleidingsinstituten er ook een aantal private opleiders zijn die colleges en trainingen gratis beschikbaar stellen. Waarom kiezen zij ervoor om hun belangrijkste bezit gratis weg te geven?

De meerwaarde zit ten dele in de potentiële marketingwaarde. Door het gratis aanbieden van colleges en trainingen kan de naamsbekendheid van een instelling verder groeien. Het geeft de student of cursist de mogelijkheid om zich goed te informeren alvorens zich in te schrijven voor een opleiding of training. Deze kan beter bepalen of de opleiding aansluit bij hetgeen hij of zij naar op zoek is. Op deze manier kan een ‘mismatch’ tussen wat de deelnemer verwacht en krijgt voorkomen worden. Iets waar zowel de instelling als de deelnemer profijt van heeft. Nadelen zijn er ook, zowel de deelnemer als concurrerende partijen krijgen inzicht in de kwaliteit van de opleider en de ‘content’ kan eenvoudiger worden gekopieerd.

Of onderwijsinstellingen verplicht gesteld zullen worden valt nog te bezien, hiervoor zal de Piratenpartij eerst een zetel in de Kamer dienen te krijgen. Maar misschien is het verplicht stellen niet noodzakelijk. Wanneer steeds meer instellingen ervoor kiezen om ‘content’ beschikbaar te stellen, kan de situatie ontstaan dat potentiële deelnemers eisen dat zij inzage krijgen in de ‘content’ alvorens een keus te maken. Of dit dan in de vorm zoals de Piratenpartij wenst zal worden uitgevoerd, valt echter te bezien. Zij hebben de wens om colleges onder een vrije licentie beschikbaar te stellen, zodat derden onderdelen er van kunnen gebruiken om nieuw lesmateriaal te maken. Dit lijkt me vooralsnog een stap te ver, zeker voor commerciële opleidingsinstituten. Om welke reden dan ook, het wijdverspreid beschikbaar maken van kennis door gebruik te maken van diverse platformen is zeker een goede zaak.

Sjon Post, Product Manager Compu’Train

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in