Home Innovatie & Strategie Comfortabel ouder worden

Comfortabel ouder worden

65

We zijn al jaren bezig na te denken hoe we technologie op een verantwoorde manier in kunnen zetten om “comfortabel” onze oude dag door te komen. In vak termen: “Healthy Aging”. Er zijn samenwerkingsverbanden opgezet van universiteiten en hogescholen die samen met organisaties uit de gezondheidszorg dit onderwerp aanpakken en met voorstellen komen om een en ander te concretiseren.

Wanneer je de publicaties rond dit soort onderzoeken volgt dan krijg je als informatica- en sensortechnoloog een goed gevoel over de potentie van het innovatieve denken op dit gebied in Nederland. Het staat wel goed met onze kennis!

Wat mij echter wat verontrust is de implementatie. De Nederlander staat nu niet bekent om zijn bereidheid nieuwe, revolutionaire producten en diensten uit te testen. Wij kijken liever eerst de kat uit de boom. Dat valt op wanneer je nog al eens in Silicon Valley rondloopt en daar de houding van de mensen rond innovatie observeert. Die gaan er daar dikwijls blind voor.

Die houding in ons land is eigenlijk best wel alarmerend, want eerlijk gezegd zetten we pas een eerste stap op de weg naar het “comfortabel ouder worden”, met een groot aantal van de onderzoeken die we nu doen.

Wat mij betreft kunnen we, en moeten we, veel rigoureuzer technologie in zetten op dit gebied. Maar als bij ons een EPD al niet lukt, hoe pakken we dit dan aan?

We zijn in Nederland kampioen in het vinden van excuses om niet te innoveren. Waarbij privacy en hacking prima onderwerpen zijn voor onze criticasters om vernieuwingen te vertragen, uit te stellen of helemaal tegen te houden. Ik sprak Eric Schmidt (Google) toen hij deze zomer in Nederland was. Hij was mijn eerste “baas” toen ik bij Sun Microsystems kwam werken en zat ook in ons Vision Council. Hij zei: “Hans weet je wat mij opvalt nu ik veel over de wereld aan het rondreizen ben, dat Nederland van al die landen die ik bezoek rond het onderwerp “privacy” de grootste problemen en terughoudendheid van allemaal heeft.” En pas op, ook hij is een voorstander van privacy en beveiliging en ziet dat zelfs als de grootste uitdagingen in de toekomst voor onze industrie.

Echter, als we dat comfortabel ouder worden echt met nieuwe technologie willen ontdekken en implementeren, dan is het nodig onze huizen te voorzien van intelligente muren die kunnen reageren op de profielen van de mensen die wonen in die huizen.
Een jong gezin heeft immers heel andere behoeften aan diensten dan een gezin met jongen kinderen of een oudere die alleen in een huis woont. Die intelligente moet gestuurd worden door sensoren (geen camera’s) die “weten” dat iemand in de kamer is door met “sniffers” te meten dat het CO2 niveau omhoog, en het zuurstof niveau naar beneden, gaat. Met infra-rood of UWB (ultra wide band) technologie, met de laatste zo nodig door muren heen, meten aan hartslag en ademhaling of constateren dat iemand valt. Of door het meten van een verstoring in het WiFi-veld constateren dat iemand in een ruimte beweegt.

Dit alles als slechts wat voorbeelden van technologische mogelijkheden die op creatieve manieren gebruikt en gecombineerd zouden kunnen worden om het leven van de oudere aangenamer en veiliger te doen verlopen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de huishoud-hulp die in de vorm van een robot achtig apparaat, de oudere van dienst zou kunnen zijn. Met betrekking tot dit laatste zal nog veel water door de zee moeten stromen. Ondanks alle hoezee verhalen zijn we met dit soort apparaten slechts aan het krabbelen aan de oppervlakte van wat de uiteindelijke mogelijkheden zijn. Wat ze uiteindelijk zouden moeten kunnen. Nu is het nog heel erg “basic” en weinig tot nauwelijks flexibel. Daar komt nog bij dat op dit moment de kosten van dit soort simpel in te zetten robots, in verhouding tot de opbrengsten, nog zo ver uit elkaar liggen dat een economisch verantwoorde investering in dit soort robot buiten een proef-, onderzoek-omgeving niet echt verantwoord is.

Begrijp me goed, ik kijk uit naar dat comfortabel ouder worden, ik zit midden in de doelgroep, en ik hoop dat we in Nederland binnenkort echte vernieuwende technologie gaan gebruiken zodat ik er ook nog profijt van kan hebben en niet slechts mijn kleinkinderen.

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in