Home Innovatie & Strategie Be OPEN!

Be OPEN!

103

We kennen allemaal de verhalen van de jonge Amerikaanse entrepreneurs die vanuit hun garage de basis legden voor de techgiganten van vandaag. In Silicon Valley leefde onder sommigen van hen de gedachte dat de nieuwe technologieën ‘publiek goed’ zouden moeten zijn. Zowel Steve Jobs als Bill Gates echter, moesten er niks van weten. Geen slecht idee vanuit zakelijk oogpunt voor beide heren.

Maar de wereld is veranderd. De tijd lijkt over dat patenten en intellectuele eigendomsrechten te vuur en te zwaard verdedigd moeten worden om succesvol te zijn in de mondiale digitale economie. Tesla maakte in 2014 zelfs al haar patenten openbaar beschikbaar. Partijen als Facebook, Google, Lenovo, Huawei en zelfs ook Microsoft zijn een andere weg ingeslagen: OPEN.

Open source Linux is inmiddels het meest gebruikte operating system van servers in de wereld. Google zag met haar Android OS dat open source platformen veel sneller worden ontwikkeld en kunnen evolueren. Het resultaat is een wereldwijd marktaandeel van Android voor smartphones van momenteel 87,5%.

Na software benaderen steeds meer grote partijen hun hardware en infrastructuur ook op basis van open standaarden en werken enthousiast samen in het Open Compute Project (OPC).

Bijhouden van groei

Het OCP wordt gedreven door de internet giants die hun infrastructuur puur zien als enabler van hun ‘core’ business model. Gezien de exponentiële groei die deze giants doormaken is de uitdaging daar dat hun infrastructuur net zo hard moet meegroeien en tegelijkertijd betaalbaar moet blijven.

Digitale dienstverleners, hardware vendors en infrastructuurpartijen werken gezamenlijk aan onder meer open standaarden voor storage, server racks, networking en high performance computing. Door samen te werken en kennis breed publiekelijk beschikbaar te stellen, versnelt de ontwikkeling en optimalisatie. Door de transparantie daalt de prijs significant. Dat laatste ook door direct samen te werken met de Independent hardware vendors, bijvoorbeeld een Foxconn.

Het kan om op het oog eenvoudige zaken gaan: door de standaard constructie van serverracks iets aan te passen, kunnen er bredere servers geplaatst worden waarin een extra HDD past. En een server is van de grond af aan opnieuw ontworpen voor maximale energie efficiëntie, kloksnelheden en opslagcapaciteit. Steeds meer datacenters zijn dan ook open compute ready.

Lean and Green

Datacenter infrastructuur wordt dankzij het OPC steeds duurzamer en dat is ook expliciet onderdeel van de missie van het project. Zo is duurzaamheid bijvoorbeeld één van de redenen dat Google in maart 2016 is aangehaakt bij het OPC. Het datacenter van Google dat begin december in de Eemshaven werd geopend, gebruikt om die reden de elektriciteit, voorzien door een nabij gelegen windmolenpark, zo efficiënt mogelijk.

Inmiddels zien we ook Nederlandse datacenters vooroplopen in het “open compute” ready zijn; zij behoren tot de duurzaamste ter wereld. Open compute is wat dat betreft een schoolvoorbeeld van hoe financiële prikkels hand in hand kunnen gaan met verduurzaming. Zo speelt het idealisme van weleer opnieuw een rol en deze keer doet (bijna) iedereen mee.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in