Home Data & Storage Datacenters worden regionale groeifabrieken

Datacenters worden regionale groeifabrieken

129

Nederland is voor buitenlandse bedrijven zeer aantrekkelijk door onze goede digitale infrastructuur. Niet voor niets is de AMS-IX uitgegroeid tot het grootste internetknooppunt ter wereld. Google investeert nu 600 miljoen euro in de bouw van een nieuw datacenter in Eemshaven, zowel voor de goede connectiviteit als de betrouwbare stroomvoorziening. Dit is een flinke impuls is voor de werkgelegenheid in de regio. Ik verwacht dat het noorden en oosten van Nederland een steeds grotere rol gaat spelen in onze alsmaar groeiende digitale infrastructuur.

Waarom is Nederland zo aantrekkelijk voor buitenlandse technologiebedrijven? De eerste reden is natuurlijk die goede digitale infrastructuur, maar daarnaast hebben wij ook betrouwbare en betaalbare energievoorziening en een stabiel politiek-economisch klimaat. En de geografische afstanden zijn in Europa relatief klein, waardoor er uiterst snelle verbindingen liggen tussen belangrijke internetknooppunten als de AMS-IX en de Duitse DE-CIX. Nederland host daarom inmiddels storage en infrastructuur voor de absolute top van de internettechnologiebedrijven, waaronder Google, Twitter, Amazon, Facebook, Netflix en Akamai.

Maar waar vanuit het buitenland vaak met argwaan naar wordt gekeken, is dat de Nederlandse Randstad grotendeels onder NAP ligt. Om de mogelijke overstromingsrisico’s uit te weg te gaan, kiezen veel grote multinationals daarom liever voor datacenters in andere delen van Nederland. Daar liggen de datacenters wel veilig boven NAP. Daarnaast wordt de lagere latency van datacenters in de Randstad soms als een doorslaggevend punt gezien. Toch blijkt die marginale snelheidswinst maar voor 80 procent van de Nederlandse bedrijven echt de hogere kosten waard te zijn. Regionale datacenters zijn uit kostenoogpunt vaak een stuk aantrekkelijker, omdat de kosten voor bouw, onderhoud, energie en arbeid buiten de Randstad vaak stukken lager zijn.

Cijfermatige keuzes
In een digitale wereld zijn geografische locaties steeds minder relevant. Waarom zou je datacenters bouwen op kostbare en schaarse grond in de Randstad, terwijl het noorden en oosten van Nederland kostentechnisch veel interessanter is? Ik denk dat Google niet eens zo heel hard heeft moeten nadenken om tot die conclusie komen. Voor ons als Nederlanders is de Randstad gevoelsmatig het hart van Nederland. Economisch klopt dit ook, maar voor bedrijven als Google tellen vooral de cijfers die voor hen relevant zijn. Welke regio is kostentechnisch interessanter en waar liggen de grootste risico’s? Als je het zo bekijkt, dan is het niet meer dan logisch om een mooie datacenterlocatie buiten de Randstad te kiezen.

Duurzaamheid
Een bijkomend voordeel van het bouwen van datacenters in de open ruimte is dat je alle vrijheid hebt. Je hoeft geen oude panden te slopen of te verbouwen en je kunt met een schone lei beginnen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om alle nieuwste standaarden op het gebied van duurzaamheid en veiligheid te implementeren. En dat maakt veel uit, want zelfs de kleinste details kunnen grote gevolgen hebben voor de efficiëntie van een datacenter. Zo wees een expert van Google, die in een van onze datacenters op bezoek was, ons op een eenvoudige manier om de luchtstroom langs onze bekabeling nog een fractie te verbeteren. Een ogenschijnlijk minimale aanpassing, die op jaarbasis toch aanzienlijke financiële gevolgen kan hebben.

Regionale groeicentra
Ik ben van mening dat datacenters steeds meer de fabrieken van de toekomst worden. Het zijn immers de fysieke centra die al onze digitale economische activiteit en de groei daarvan mogelijk maken. Bovendien zorgen datacenters, zoals ook blijkt uit het voorbeeld van Google, voor echte werkgelegenheid in de regio. Dit kan vervolgens ook weer een aanzuigende werking hebben voor talloze andere bedrijfsactiviteiten, die er wellicht voorheen niet waren. Ik verwacht daarom dat steeds meer bedrijven het voorbeeld van Google zullen volgen en kiezen voor regionale datacenters als de primaire locatie voor het hosten van hun bedrijfsactiviteiten.”

Eric Vredeveldt is directeur van Previder

 

1 REACTIE

  1. Het verbaast me niets dat Google een nieuw datacenter opent in Nederland. Vorige week kondigde het bedrijf nog aan dat iedereen nu onbeperkt foto’s in volledige kan uploaden naar de fotodienst van Google. Alleen dat al zal voor een enorme datagroei zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in