Home Architectuur De architect kan het verschil maken

De architect kan het verschil maken

111

Ik heb de afgelopen jaren gezien waar je als architect het verschil kan maken. Natuurlijk, dat zie je in succesvolle projecten (ja, ze bestaan wél) maar eerlijk gezegd is dat maar één en niet eens de belangrijkste uitingsvorm van een goede architectuur. Met slimme architecturen gaat alles beter. Dat is geen reclameslogan, maar realiteit.

De business moet ons daartoe dwingen. Laat die resultaten maar zien. En weet dan dat je pas waardering krijgt als je meerwaarde aangetoond is. Toen ik acht maanden geleden naar mijn nieuwe baan solliciteerde werd door een hoge lijnmanager (de zogenaamde controller) de vraag gesteld “Waar heb ik eigenlijk zo’n dure architect voor nodig, ik kan wel zonder?”. Mijn antwoord was een wedervraag: “Kunt u zich veroorloven om geen goede architect in dienst te hebben? Er zullen dagen – nee, zelfs maanden- zijn dat ik voor u niet zichtbaar ben. Dan wordt er wel zinvol gewerkt. Maar het zal u opvallen dat er af en toe een architectuurbesluit komt, waarmee in één keer bijvoorbeeld vier ton wordt bespaard. Ik zou het risico persoonlijk niet nemen.” Ik werd aangenomen.

Met alle respect voor prachtige frameworks, tools en methodieken, moeten wij zelf zorgen dat we begrijpelijk communiceren. Verplaats je in het bedrijf waar je voor werkt, op een goed managementniveau, en schrijf dan begrijpelijk. Als je het niet eenvoudig uit kunt leggen, dan klopt het ook niet. Het is zinlooss als architecten voor architecten. Daar heeft de business niet aan en daar heeft zeker ook de IT-afdeling niets aan. Leg dus eenvoudig uit waar het op staat, dat is de kunst.

Het vakgebied is reuze onvolwassen. Dat zie je aan de variatie in hoe architecten hun werk doen, de producten die ze leveren en de kwaliteit en hoogte van de opbrengsten. Daar zit ook een spagaat. Naar boven en naar beneden moet je begrijpelijk communiceren, het werk zelf moet professioneel en van hoge kwaliteit zijn. Dat levert het risico op van overprofessionaliseren waarbij architecturen tot niets meer leiden. Wij moeten dat oplossen door slim te werken. Niet elke architect zal dat kunnen. Het vereist vaardigheden die niet iedereen gegeven zijn.

Einstein zei: “Maak alles zo simpel mogelijk, maar niet simpeler.” Laat dat de uitdaging zijn!

 

Hans van Buuren, Gemeente Architect Gemeente Amersfoort

lees en volg ook de discussie over dit onderwerp naar aanleiding van de artikelen van Daan Rijsenbrij en Erik Beulen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in