Home Cloud De kracht van IAAS – Van public naar private cloud

De kracht van IAAS – Van public naar private cloud

124

Inmiddels is iedereen bekend met de voordelen van de cloud: alleen betalen voor wat je gebruikt, een gegarandeerde performance, geen noodzaak om continu te investeren in infrastructuur en – op termijn – geen peperdure structurele investeringen in eigen datacenters. Over het extern laten beheren van de eigen applicaties bestaan nog wel eens twijfels, maar uitbesteding van beheer van infrastructuur is inmiddels algemeen geaccepteerd. Wat is de juiste oplossing om beide doeleinden te bereiken?

Cloud providers voorzien u van IaaS
Het antwoord is te vinden in ‘Utility computing’, welbekend als Infrastructure as a Service (IaaS).
U huurt computer- en opslagcapaciteit die – ingericht en beheerd – aangeboden wordt door de cloud provider. De afspraken die u maakt gaan over performance, beschikbaarheid en de mogelijkheid tot op- en afschalen. Zo heeft u in korte tijd een omgeving tot uw beschikking (soms zelfs in een paar uur!).

Verder heeft de cloud provider ervoor gezorgd dat er niet alleen computer- en opslagcapaciteit aanwezig is, maar wordt er ook een infrastructuur met noodzakelijke veiligheid aangeboden. Daarop kunnen uw teams het gewenste applicatielandschap inrichten alsof deze op een nieuwe set computers binnen het eigen datacenter wordt geïnstalleerd. Hierdoor wordt controle behouden over de applicatie en bijbehorende data. Buiten dat u snel tijdelijke extra capaciteit tot beschikking kunt hebben (bijvoorbeeld om een DevOps team te starten), is het ideaal om uw bedrijfskritische applicaties te installeren.

Zorg dat de data Europa niet verlaat!
Veel bedrijven verlangen dat hun belangrijkste applicaties en data wél in eigen omgeving beheerd wordt en willen dit niet overlaten aan de welwillende cloud provider. De onzekerheid waar de data terecht komt, maakt dat veel bedrijven deze laatste stap niet durven te zetten. Dit heeft alles te maken met de aangescherpte privacy wetgeving in Europa, die nu eenmaal veel strenger is dan in de Verenigde Staten en de invloed daarvan op de opslag van en toegang tot gegevens. Daarom adviseren wij om de data op Europese bodem te laten staan en ervoor zorgen dat deze het continent niet verlaat. Als gevolg daarvan komen bedrijven in de spreekwoordelijke spagaat: aan de ene kant lonken de voordelen van de cloud IaaS, aan de andere kant zijn er de onzekerheden of je voldoende compliant bent én blijft.

Maak uw cloud private
De oplossing is om IaaS voorlopig niet te betrekken van het datacenter van de cloud provider, maar de cloud provider toegang te geven tot uw eigen datacenter om daar de diensten te installeren. Op deze manier wordt de public cloud zogezegd private gemaakt; de cloud provider neemt de kosten en het beheer van de infrastructuur over, maar dit wordt wel door u gecontroleerd vanuit het datacenter [1].

Oracle, een prominente cloud provider, biedt met het unieke Cloud@customer programma deze mogelijkheid aan. De IaaS-cloud wordt geplaatst in uw eigen datacenter, maar verder blijven alle voordelen – inclusief de kostenbesparingen – in takt.

Een bijkomend voordeel is dat deze Cloud@customer naadloos aansluit op de public clouddiensten van Oracle want beide omgevingen draaien op dezelfde infrastructuur. Als er (tijdelijk) extra capaciteit nodig is om bijvoorbeeld een DevOps team van een ontwikkelomgeving te voorzien, is dit met een paar klikken binnen de public cloud geregeld. Even snel is de nieuwe applicatie beschikbaar op uw Cloud@customer omgeving. Zo ontstaat er rapid development in de public cloud en rapid deployment in de Cloud@customer.

“Altijd zicht op waar je privacy gevoelige data staat”

Na verloop van tijd, als de vraagtekens omtrent de privacy wetgeving beantwoord zijn, kunnen de applicaties die beschikbaar zijn gesteld op de Cloud@customer met één druk op de knop verhuisd worden naar Oracle’s public cloud. Zo kan een begin gemaakt worden met de afbouw van het eigen datacentrum en kunnen alle voordelen van cloud computing geplukt worden.

Wim Huijbers is Business Cloud Architect bij Arteq

[1]Dit is anders dan de traditionele Private Cloud, waarin je infrastructuur ondergebracht wordt in het datacenter van een Cloud provider, maar er verder niet zoveel veranderd (hosting).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in