Home Ondernemen & Business De moederlijke organisatie

De moederlijke organisatie

171

Heather Höpfl (1) verwerpt de ‘mannelijk’ dominante organisatiecultuur, waar visie en strategie van organisaties een soort bovennatuurlijke beschrijving zijn die ver af staat van de “bodies who work in and for them”. Wie de visie en strategie ter discussie durft te stellen wordt als verstorend ervaren. Höpfl voert een vurig pleidooi voor de ‘moederlijke’ organisatie. Zij refereert bij de moederlijke organisatie aan deugden en koppelt hieraan begrippen zoals goedheid, eerlijkheid, integriteit en moraliteit.

De ‘mannelijk’ gestuurde organisatie heeft een obsessieve aandacht voor (financiële) indicatoren en negeert de puur menselijke behoefte aan zorg (voor elkaar). Indicatoren bepalen heel steriel en meedogenloos wat goed is: “Good divorced from goodness” zoals Höpfl dit noemt. Zij koppelt de term ‘administration’ (bestuur) nadrukkelijk aan ‘ministration’ (bijstand, hulp).

Höpfl hanteert een sterk filosofische benadering in haar analyses. Er is ook praktisch en wetenschappelijk bewijs dat pleit voor de moederlijke organisatie. Organisaties gaan niet beter presteren bij innovatie door competitie (2). Wanneer mensen het gevoel krijgen dat ze moeten ‘overleven’ uit bijvoorbeeld financiële noodzaak bevordert dit stress en zelfs burn-out (3). “Bedrijven met veel flexwerkers zijn niet innovatiever dan bedrijven met veel vaste krachten. Werkgevers daarentegen die flexwerkers ontwikkelmogelijkheden en uitdaging bieden en die zorgen voor opname van flexwerkers in de bedrijfscultuur zijn innovatiever dan werkgevers die dat niet doen” (3). Eigen onderzoek uitgevoerd binnen het label ‘New Governance’ laat zien dat naast vakmanschap onder andere ook een veilige en betrouwbare werkomgeving belangrijk is om snelheid in projecten te krijgen (4). Wie politiek zaait zal verdeeldheid oogsten en dit gaat ten koste van een snelle projectuitvoering.

Er is echter nog meer bewijs. Meerdere bronnen bevestigen dat vrouwen betere managers zijn dan mannen. Vrouwen willen “helderheid over de waarde en visie die ze verdedigen” (5). Benadrukt wordt ook dat het hier niet zozeer gaat om geslacht maar meer om feminiene, sociaal gerichte eigenschappen als alternatief voor hiërarchie, controle en macht, karakteristieken die in verband worden gebracht met ‘mannelijk’ leidinggeven.

De moederlijke organisatie richt zich niet puur op financiële indicatoren en winstcijfers maar op het bieden van zorg en bescherming. De moederlijke organisatie: goed en goedheid, het winnende concept voor organisaties in de IT-sector?

Leon Dohmen is principal managementconsultant CGI

  1. Höpfl, H. (2003). Good Order: On the Administration of Goodness. Tamara: Journal of Critical Postmodern Organization Science , 2 (3), 28-35.
  2. Zobel, A.-K. (2013, December). Open Innovation: a Dynamic Capabilities Perspective. Maastricht: Maastricht University.
  3. (2015). Arbeid en sociale zekerheid. Opgeroepen op Juni 5, 2015, van Centraal bureau voor de statistiek: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2015/sterke-toename-flexwerk.htm
  4. Dohmen, L. (2015, april 22). New Governance and the secret of speed. Opgeroepen op juni 8, 2015, van slideshare: http://www.slideshare.net/ldohmen/new-governance-and-the-secret-of-speed-20150422-slideshare
  5. Broek van den, C. (2010). Vrouwelijk leiderschap . Breda: Avans Hogeschool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in