Home Arbeidsmarkt & Onderwijs De schoonheid van volledige overgave

De schoonheid van volledige overgave

11

Met focus
Waarom zijn de Olympische Spelen zo mooi? Waarom is topsport zo mooi? Omdat je mensen onwaarschijnlijke prestaties ziet leveren. Hun lichaam, maar evengoed hun karakter, motivatie, focus en ambitie hebben een schoonheid die bijna iedereen heel diep raakt. Of je nu sportliefhebber bent of niet. In die sprong, in die honderd meter, in die finale, nemen ze je mee in hun gerichte aandacht. En ook voor jou verdwijnt de hele wereld en is er alleen nog maar dat ene. De Prestatie Leveren.

IT voor perfectie
Ik zat op de bank hardop tegen de televisie te schreeuwen toen me iets opviel. De IT. Linksom en rechtsom is elke seconde van topsport omhangen met toptechniek. Alles wordt gemeten, gewogen en bestudeerd. En niet alleen nu, ook in de voorbereiding, IT is niet alleen de meetlat, maar ook de bron van oplossingen. Met video, met drukpuntmetingen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. En daarmee worden de verschillen tussen sporters steeds kleiner.

Als alles gelijk is, wat is dan het verschil?
Natuurlijk, alles kan stuk: de hamstring verrekt, de schouder overbelast, de IT die faalt. Maar als dat, zoals meestal het geval is, niet gebeurt. Wat blijft er dan eigenlijk over? Waar wordt de strijd gevoerd tussen de Olympische Sporters als de lichamen en het lichamelijk vermogen bijna helemaal gelijk zijn?

Ik denk dat de strijd gevochten wordt in dat ene, niet te vervangen, onderdeel: het verstand, de geest, de hersenen. Toewijding, concentratie, overgave, passie en doorzettingsvermogen. Het vermogen Alles te kunnen geven. Het is de ultieme persoonlijke overgave. Vandaar ook de tranen, de ontlading of het geluk aan de eindstreep.

Top-IT
IT en topsport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om te beginnen levert IT een kader van eerlijkheid: eerlijke meeting, objectieve datavergaring en -beheer. Maar IT helpt ook bij het bereiken van dat Olympische doel. Als middel om naar jezelf te kijken, de ontwikkeling van het plaatsen van je hiel te volgen, het traject uit te stippelen om je energie in die 10 kilometer perfect te spreiden. IT zorgt ervoor dat je je als sporter uiteindelijk maar op één ding richt: De prestatie. Alle ruis is weg. Alleen dat ene blijft over.

En in de IT zelf?
IT is goed in wat het doet, maar weet nog maar moeilijk te komen tot Olympische prestaties. Geen goud, zilver of brons. Het blijkt lastig kaders te formuleren of meetsystemen te ontwikkelen waarmee je je werk kunt ontwikkelen. Geen instrumenten om perfectie te bepalen of bereiken. Het is een jonge industrie met veel talent, duidelijke ambities, en alle kansen te schitteren op het erepodium. Maar daar moet nog wel veel werk voor worden verzet.

En jij? Werk en leef met overgave
Geef je ambities Olympische energie en aandacht. Zoek je grenzen op. Verken de uithoeken van je mogelijkheden. Laat niets aan toeval over, geef jezelf geen excuus, geen smoesjes, maar focus. Dat is niet alleen prachtig voor je carrière, daar verrijk je je hele leven mee.

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International (www.aces.nl), Executive Search in ICT, en EmployU (www.employu.nl), dé combinatie van online employment en search.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here