Home Innovatie & Strategie DevOps: optimaliseren van softwareontwikkeling

DevOps: optimaliseren van softwareontwikkeling

636

“The whole point of DevOps is to enable your business to react to market forces as quickly, efficiently, and reliably as possible”
(Bron: Enterprise Irregulars, Why DevOps matters to business, 12 september 2011)

Op dit moment verandert alles binnen het bedrijfsleven in een hoog tempo. Kansen komen en gaan steeds sneller. Om kansen optimaal te benutten, is het van belang dat een organisatie er snel op kan reageren. Voor de IT-afdeling betekent dit dat software snel aan te passen moet zijn om onderscheidend te kunnen blijven ten opzichte van de concurrentie.
Waar software vroeger maandelijks of wekelijks aan de eindgebruiker werd opgeleverd, is tegenwoordig dagelijkse oplevering al bijna niet snel genoeg meer. Organisaties als Facebook en Google zijn in staat om nieuwe functionaliteit ’s ochtends te realiseren en ’s middags al in productie te nemen. Dit is ook mogelijk voor kleinere organisaties wanneer de gehele organisatie als een geoliede machine met elkaar samenwerkt. DevOps kan organisaties hierbij ondersteunen.

De betekenis van DevOps
De term DevOps komt van een samentrekking van de woorden DEVelopment en OPerationS. Het betekent kortgezegd het combineren en stroomlijnen van softwareontwikkeling en het bijkomende beheer. Vanuit het streven om zo snel mogelijk en op een betrouwbare manier nieuwe functionaliteit voor software op te leveren, valt er vaak winst te behalen door de overdracht van software van de ontwikkel- naar de beheerafdeling te verbeteren.
Wanneer een organisatie voor DevOps kiest, moet men zich realiseren dat dit een keuze voor de gehele organisatie is. Alleen dan kan de organisatie er optimaal van profiteren. Op die manier ontstaan er ook mogelijkheden voor bedrijfsbrede functies zoals informatiemanagement en enterprise architectuur. Deze afdelingen kunnen de informatiehuishouding zo inrichten dat de organisatie snel kan inspelen op veranderende wensen en eisen van eindgebruikers, of ontwikkelingen in de markt. Ontwikkel- en beheerafdelingen kunnen hier vervolgens weer van profiteren.

Versneld productieproces
Organisaties die kiezen voor DevOps kunnen veel flexibeler met een versneld productieproces omgaan. Op het moment dat er nieuwe functionaliteit gerealiseerd is, wordt deze zoveel mogelijk geautomatiseerd in productie genomen. De testen zijn geautomatiseerd waardoor nieuwe functionaliteit snel kan worden getest en regressie- en performancetesten snel kunnen worden uitgevoerd.  

Dit betekent dat er niet gewacht hoeft te worden tot de volgende productiedatum op de releasekalender, maar dat functionaliteit vrijwel meteen  in productie genomen kan worden. De organisatie kan dus ook gelijk feedback krijgen van haar eindgebruikers of de nieuwe functionaliteit de juiste is. Mocht het nodig zijn, dan kan er snel worden bijgestuurd en fouten die gevonden worden, kunnen snel worden opgelost. Door deze snelheid en flexibiliteit heeft een organisatie slagkracht om zich te onderscheiden van haar concurrenten. En dit is in de huidige tijd enorm belangrijk voor organisaties. Voor veel organisaties zal dit een belangrijke reden zijn om met DevOps aan de slag te gaan en ik verwacht dan ook dat we hier komend jaar nog veel van zullen horen.

Arjen van Gink, consultant, en Raimond Brookman, principal architect, bij Info Support

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in