Home Security Een niet propriëtair moederbord

Een niet propriëtair moederbord

169

Ik hoor wel eens van mensen die een keertje geen inspiratie hebben voor hun blog. Kent u dat ook? Ik eigenlijk nooit. Ik ging eens door het nieuws van de afgelopen dagen heen. Te veel keus!

Moet ik kritisch zijn op de Belgische Veldwachters die een 24 megapixel camera langs de weg willen zetten om je ook te kunnen bekeuren als je niet handsfree belt, in je neus peutert, niet goed oplet of “for looking at an officer in a funny way” (Monty Python). Kritisch, omdat dure hardware meteen gestolen wordt?

Moet ik iets grappigs schrijven over Microsoft die niet ophoudt met telefoons maken waar geen apps voor zijn maar inzet op een nieuwe telefoon die met een beeldscherm en een toetsenbord je PC wil vervangen? Omdat het met een tablet niet lukte?

Veilig moederbord

Ik neem toch maar het plan van Raptor Engineering om een niet propriëtair moederbord te maken. Dat is gaaf nieuws! Ik begrijp wel dat ik iets uit te leggen heb. In de woordenlijst van mijn tekstverwerker staat het woord propriëtair in ieder geval niet.

Voor goed en kwaad is het belangrijk een veilige computer te gebruiken. Een open source OS zoals Linux kan daarvoor een belangrijke basis bieden. Maar het grote probleem zit hem in de hardware. Een gewoon moederbord zit volgebakken met chips (inclusief communicatie, controllers, display en de CPU) met software die zo gesloten zijn als wat. En waar dus in het hart van je computer de onveiligheid keihard toeslaat. Terwijl je niets doorhebt. Daarom een niet propriëtair moederbord: een moederbord waarin alle embedded software open source is en dus gecontroleerd en zelfs aangepast kan worden. Geschikt voor de Power8-CPU van IBM, ook een open source project. Waarmee je met Linux dus grip hebt op alle componenten en software van je PC.

Ongekend. Ook voor NSA, Mossad en een klein aantal andere partijen die een stuk controle kwijtraken. Net als met PGP encryptiesoftware dat niet geëxporteerd mocht worden. Dus als het verboden wordt, weten wij genoeg…

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in