Home Cloud EK in de cloud

EK in de cloud

53

Wist u dat de helft van het EK 2016 zich hier in Nederland afspeelt? Dat ‘we’ niet meedoen aan dit EK is natuurlijk bizar, zeker als je bedenkt dat deze keer 24 landen meespelen. Acht meer dan ooit tevoren, en wij zijn er niet bij. Maar Interoute host sinds 2011 alle applicaties en systemen van de UEFA in de Interoute Networked Cloud. Daarvan draait de ene helft in Genève en de andere helft hier, in Amsterdam…

Zo’n EK is natuurlijk ideaal om te laten zien hoe ver we gekomen zijn met cloud computing. Kun je je voorstellen wat erbij komt kijken als je tijdens het EK 100% uptime wilt kunnen garanderen? De website Uefa.com alleen al trekt in een normaal seizoen meer dan 172 miljoen bezoekers uit meer dan 200 landen, maar tijdens dit EK verwachten ze er meer dan 246 miljoen. Daaronder draait FAME, de Football Administration Management Environment, waar alle logistiek samenkomt voor spelers, sponsors, gasten en de media, goed voor 12.000 gebruikers uit 173 landen. En alsof dat nog niet genoeg is, verdient UEFA goud geld met de uitzendrechten op de wedstrijden. Daar mag allemaal helemaal niets mis mee gaan. Denk je eens in hoe je dat zonder de cloud had moeten realiseren. Dat is niet te doen!

Het is een hele eer dat de UEFA al zo lang zijn vertrouwen uitspreekt in wat Interoute voor ze doet. Voor een deel zit dat in de techniek – met een van de beste en snelste netwerken in Europa. Maar waar ik minstens zo warm van wordt is dat Daniel Marion, het hoofd ICT bij UEFA, aangeeft dat het menselijke aspect voor hem minstens zo belangrijk is in de samenwerking. Net zoals van de voetballers op het veld wordt verwacht, zoekt UEFA partners die bereid zijn een extra stap te zetten, partners die niet alleen snel en krachtig kunnen zijn, maar ook flexibel en behoudend als dat nodig is. Bij ons zie je dat bijvoorbeeld aan het feit dat we speciaal voor hen een agile SLA-model hanteren, dat we afstemmen op de specifieke vereisten van een evenement als het EK. De 100% uptime die we tijdens de live wedstrijden garanderen is natuurlijk fantastisch, maar gelukkig hoef je dat soort topprestaties niet per se het hele jaar door te leveren.

Een ander punt waar de vergelijking opgaat is de verdediging. Het is natuurlijk mooi als je snelle spitsen en een krachtig middenveld hebt, maar als het achterin zo lek is als een mandje, verlies je nog steeds je wedstrijd. In IT-termen moet je dan niet alleen aan cybercrime denken, maar bijvoorbeeld ook aan extreem natuurgeweld, zoals de heftige regens en overstromingen van de laatste tijd. Heel simpel gesteld: wat er ook fout gaat, het mag aan de voorkant niet merkbaar zijn. Voor dit EK (let wel: ons tweede alweer) trekken we opnieuw iedere failsafe uit de kast die je kunt bedenken. We maken back-ups van onze back-ups om te kunnen garanderen dat niets het EK verstoort.

Als je denkt dat dat al een geweldige prestatie is, bedenk dan vooral dat de organisatie van elk EK weer geheel nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Marion vertelde (zie ook ComputerWeekly.com) dat de grootste uitdaging voor een event als het EK niet eens meer zozeer in de techniek ligt, als wel in het feit dat je iedere keer met andere landen te maken krijgt. In 2012 waren het Polen en Oekraïne, nu is het Frankrijk, en in 2020 gaat het EK naar 13 steden in 13 verschillende Europese landen. Ik ben blij dat een groot deel van de logistiek die daarbij komt kijken op zijn bordje ligt – maar ik ben ook trots dat wij vanuit Interoute de techniek zo goed in de vingers hebben dat een heel EK vanuit IT-perspectief bezien geen probleem meer hoeft te zijn. Daar kan Blind nog een mooi puntje aan zuigen…

Martijn ten Kate, country manager bij Interoute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in