Home Innovatie & Strategie Energierevolutie vernieuwing of mislukking?

Energierevolutie vernieuwing of mislukking?

11
bank

Groot-Brittannië (éen van mijn werklanden) is druk bezig met de voorbereidingen voor een van de grootste nationale infrastructuurprojecten in de Britse geschiedenis. Het doel van deze operatie is om de energievoorzieningen te optimaliseren en te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van de EU.  Of dat laatste gaat lukken, is nog maar de vraag; zeker nu de Britten hebben besloten om uit de EU te stappen.

Toch heeft de overheid haar doelstellingen duidelijk gemaakt en de energieleveranciers in het land gevraagd om alle kantoren en woningen vóór 2020 te voorzien van slimme energiemeters. Om het wat concreter te maken: het gaat hier om 30 miljoen panden in Engeland, Schotland en Wales.  Tot op heden zijn er nog maar 5 miljoen slimme energiemeters geplaatst en met een deadline over drie jaar belooft dit een hele uitdaging te worden!  Maar dat is nog niet alles. Klanten willen en verwachten namelijk een eenvoudige en gebruiksvriendelijke omnichannel energie-oplossing die hen totale controle geeft over hun energieverbruik en -rekening.

Veel energiebedrijven staan daarom al klaar om huishoudens en ondernemingen te voorzien van andere, slimme energieproducten (vaak met afstandsbediening, of met de mogelijkheid om het eigen verbruik te meten en controleren) die het gebouw energiezuiniger en intelligenter moeten maken – en natuurlijk geld besparen.  En aangezien verwacht wordt dat nutsbedrijven in 2020 verantwoordelijk zullen zijn voor tweederde van de in totaal 30 miljard slimme, draadloos verbonden apparaten in woningen en kantoorpanden, staat er heel wat op het spel.

Toch brengen de toenemende omzetkansen voor slimme energiemeters en smartphone-gestuurde thermostaten ook de nodige verantwoordelijkheden en een aantal – vaak onbesproken – technische en juridische uitdagingen met zich mee waar energiebedrijven rekening mee moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan spectrumtoewijzing, betrouwbaarheid en beveiliging – of de immense uitdaging om zo veel slimme meters in relatief korte tijd te plaatsen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de technologie altijd actueel is.

Een project van deze omvang kan alleen maar slagen als er strenge en robuuste end-to-end testoplossingen worden ingezet om de prestaties te optimaliseren, de beveiliging te waarborgen en te voldoen aan de strikte – maar noodzakelijke – wettelijke compliance-eisen. Iedere interface en elk back-endsysteem moet regelmatig onderworpen worden aan een end-to-end (proces-)kwaliteitsborging om ervoor te zorgen dat ze de extra gegevens kunnen verwerken. Daarnaast zijn complexe integratietests en operationele acceptatietests erg belangrijk, en hiervoor is een doorlopend kwaliteitsbeheer noodzakelijk.

Om specifieker te zijn: alle apparaten moeten getest worden op compliance om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Smart Metering Equipment Technical Specifications, ze moeten compatibel zijn met de Data and Communications Company (DCC) en vervangbaar zijn door andere – eveneens compatibele – apparatuur, wie de leverancier ook is en met name tijdens de overstap naar een andere leverancier.  Een gebrekkige compatibiliteit kan bovendien juridische gevolgen krijgen.

Het internet der dingen heeft de manier waarop wij energie gebruiken veranderd en biedt enorme kansen voor zowel consumenten als energiebedrijven. Wie zou tien jaar geleden hebben gedacht dat we ons energiegebruik zelf konden regelen of de verwarming binnen een paar seconden op afstand konden instellen?  Maar tegelijkertijd brengen deze ontwikkelingen een enorme druk en risico’s met zich mee, met name voor nutsbedrijven.

Hun reputatie staat of valt namelijk met de vraag of hun klanten 24 uur per dag toegang hebben tot hun elektriciteit, gas, verwarming en andere apparaten. De functie en het belang van strenge en robuuste kwaliteit gestuurde end-to-end tests zijn bepalend voor het succes van nutsbedrijven. Als de juiste technologieën en platformen ontbreken, is de grootste infrastructurele verandering van onze tijd gedoemd om te mislukken, wat dramatische gevolgen kan hebben voor de toekomst van Groot-Brittannië.  Maar als ze wél aanwezig zijn, wordt het een spannende energierevolutie!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here