Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Er zit iemand op mijn plek!

Er zit iemand op mijn plek!

114

Mijn plek!

Verbazingwekkend hoe snel iets ‘jouw plek’ wordt. Bijvoorbeeld: na veel werken, is het dan zover: vakantie. Mooie plek. Goed hotel. Zon. Even uitblazen. Een goed hoekje gevonden aan het zwembad met lekkere ligbedden. Beetje uit de drukte. ‘s Avonds lekker eten. De volgende dag stap je zonder aarzelen naar dezelfde plek. En je vindt het knap irritant als er iemand anders op jouw plek zit!

Het zit in ons systeem. De behoefte om je eigen plek te creëren en te behouden. Moet je maar eens bij de tweede gang van een huwelijksdiner op ‘iemands plek’ gaan zitten.

Stoelendansen op de zaak

Of neem de vliegtuigstoel. Eén armleuning, twee stoelen. Armpje drukken met de buurman. Wie wint: hij of ik? Hetzelfde in de trein. Leg je tas op de stoel naast je. En hopelijk houd je voldoende ruimte in de omgeving van je eigen stoel.

Het nieuwe werken. Zonder plek.

Hoe bereid je, als (HR) professional, je organisatie voor op het nieuwe werken? Waarbij het gebouw een ontmoetingsplek wordt. Zonder vaste plekjes. De hardware losgekoppeld van de organisatie en het individu. Op ieder moment, op iedere plaats kan elke werknemer gebruik maken van de IT-faciliteiten die tot nu toe alleen op kantoor beschikbaar waren. En hoe zit dat met die plek-drang?

Functies in the cloud?

Jouw plekje is verhuisd naar the cloud. Een virtuele plek. Het enige dat nog zekerheid geeft, is de organisatie. Die houdt iedereen bij elkaar, die verbindt de mensen, de techniek en geeft de bundel aan kwaliteiten, kennis en ervaring richting. Maar als die organisatie plekken in the cloud heeft, kunnen functies ook volgen. Waarom nog de medewerker als onhandig stuk meubilair aanhouden?

Je Nieuwe Plek B.V.

Het lijkt een heel logische stap: de bundel kennis, kunde en ervaring van mensen in functies wordt in een cloud-formule gegoten. De werknemers krijgen een eigen plek terug, als zzp’er losvast verbonden aan die organisatie. Met meer concurrentie onderling, met meer eigen verantwoordelijkheid voor zelf-marketing en het opbouwen en onderhouden van een eigen track-record.

Cloudfuncties vullen

En wat betekent dat voor de andere kant? De HR-kant. Waar ga je waarden als bedrijfscultuur vinden als de organisatie letterlijk in de wolken verdwijnt. Hoe vind je kandidaten als je enige referentie rondgestrooide kruimels in zoekmachines zijn? Hoe geven we plek aan wat geen plek heeft? Hoe scheppen we ruimte zonder muren? Hoe maken we cultuur uit een cloud?

Scherper én met meer gevoel

Nieuwe mensen vinden en selecteren vraagt meer dan ooit een bijzondere combinatie van het vergelijken van de ‘harde eisen’ en het aanvoelen of de juiste persoon zich ook thuis gaat voelen; een plek kan vinden in het bestaande team. Juist omdat die plek geen plek meer heeft, kan die keuze alleen gemaakt worden met hoofd én hart.

Sabine de Jong is Managing Partner van Aces International, Executive Search in ICT, en Employu, dé combinatie van online employment en search

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in