Home Ondernemen & Business Fintech en blokchain-technologie: goed voor banken?

Fintech en blokchain-technologie: goed voor banken?

104

De groei van bedrijven die zich richten op het verbeteren van financiële dienstverlening aan consumenten en ondernemingen, ook wel fintech ondernemingen genoemd, is big business. Alleen al in het afgelopen jaar werd er 20 miljard in fintech start-ups geïnvesteerd. Deze financiële technologiebedrijven maken het traditionele banken flink lastig. Met nieuwe vormen van financiële dienstverlening zetten ze de bank buiten spel. Denk daarbij aan crowdfunding of geautomatiseerde systemen die investeringsadviezen geven. Fintechs zijn ‘lean en mean’. Ze hebben maar een klein basiskapitaal nodig. Ze maken gebruik van slimme online platformen. En ze kunnen in hoog tempo klanten en inkomsten vergaren.

Als reactie op de concurrentie van fintech-start-ups doen steeds meer banken een beroep op technologie om hun processen en businessmodellen te optimaliseren en de klantervaring te verbeteren. Een van de trends is dat banken nieuwe technologieën zoals blockchain (de software achter Bitcoin) inzetten. De reden is dat veel digitale transacties nog altijd afhankelijk zijn van verouderde processen. Tegelijkertijd is er een enorme groei in het aanbod van betalingsmogelijkheden. Veel banken zijn op zoek naar een manier om een veerkrachtige infrastructuur te ontwikkelen. Die moet in staat zijn om deze betalingstransacties effectief te verwerken.

Blockchain-technologie lijkt een veelbelovende oplossing, omdat deze voorziet in een gedistribueerd bestandssysteem waarmee banken kopieën van bestanden kunnen bewaren en met andere partijen instemming kunnen bereiken over wijzigingen van deze bestanden. Elk bestand bestaat uit blokken, en elk blok bevat een cryptografische handtekening van het voorgaande blok. Blockchain-transacties beloven rechtstreekse, cryptografisch beveiligde en publiekelijk geverifieerde betalingen te bieden, zonder de noodzaak van een gevestigde financiële instelling die als intermediair optreedt. Blockchain-technologie is ook veiliger, omdat de gedistribueerde aard van de transactie voor inherente verificatie van de integriteit van betalingstransacties zorgt. Deze transacties hebben bovendien een transparanter karakter en kunnen niet worden gewijzigd. Dit maakt het uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk voor cybercriminelen om er misbruik van te maken.

Dit betekent, dat blockchain-technologie de rol van financiële bemiddelaar kan vervullen, zodat transacties veiliger en in een korter bestek kunnen worden uitgevoerd. Banken koesteren de hoop dat de technologie zal bijdragen aan veilige geldtransfers en handel in alle mogelijke effecten en uitgroeit tot een standaard voor de internationale financiële handelstransacties.

Maar let op. Blockchain is nog altijd in grote lijnen een onbeproefde techniek. Er is tijd nodig voor de verdere ontwikkeling van deze technologie en om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de eisen voor moderne bancaire instrumenten. Verder is er op dit gebied sprake van een lacune in de wetgeving. Er moeten nog verschillende vraagstukken rond de regelgeving en de toepassing daarvan worden opgelost.

Bitcoin is al jaren populair bij aanbieders van peer-to-peer-systemen. Het maakt gebruik van blockchain-technologie. De technologie is echter misbruikt door criminelen. Veel gebruikers verloren miljoenen dollars als gevolg van cyberdiefstal. Dus hoewel Blockchain een einde kan maken aan een groot aantal verouderde en inefficiënte handmatige handelsprocessen brengt de technologie nog altijd veel beveiligingsrisico’s voor banken met zich mee.

De vertrouwelijkheid van transacties blijft een punt van zorg voor banken. Als een blockchain wordt gebruikt voor de opslag van vertrouwelijke contractuele of betalingsgegevens, kan het repliceren van het bestand cybercriminelen in potentie meer kansen bieden voor het buitmaken en misbruiken van data.

Financiële instellingen moeten waakzaam blijven

Nu nieuwe technologieën zorgen voor een digitaal transformatieproces, zullen veel financiële instellingen onvermijdelijk meer financiële en personele middelen moeten wijden aan het verbeteren van zowel de bewustwording op het gebied van beveiliging als de beveiligingsmechanismen zelf.

Banken moeten tegenwoordig relatief snel op de wensen en behoeften van klanten inspringen. Ook moeten ze wendbaar genoeg zijn om in korte tijd nieuwe technologieën, tools en processen te implementeren. Ze moeten de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving bijhouden. Ze kunnen ze ruimte bieden voor innovatie en tijdige veranderingen. Tegelijkertijd moeten ze voortdurend nieuwe technologieën uitproberen volgens het principe vergelijk en behoud het goede. De meest geschikte oplossingen moeten ze vervolgens integreren met hun ICT-architectuur.

De juiste strategie bepalen

Met de opkomst van fintech wordt de beveiliging een steeds belangrijker punt van zorg voor banken. Hun succes staat of valt met effectieve databescherming. Het is daarom van cruciaal belang voor financiële instellingen om een holistische beveiligingsstrategie te ontwikkelen. Ze moeten zich voorbereiden op nieuwe technologieën. En op de beveiligingsrisico’s die deze met zich meebrengen. Ze moeten in kaart brengen welke beveiligingsrisico’s de klantgegevens in gevaar brengen en een plan opstellen dat voorziet in beleidsregels en procedures die deze risico’s in toom houden.

Het is niet realistisch om te verwachten dat financiële instellingen dit allemaal op eigen houtje kunnen doen. Bij het formuleren van hun beveiligingsstrategie moeten banken samenwerken met een leverancier van beveiligingsoplossingen die hun applicaties optimaal kan beveiligen. Maar ook de training en ondersteuning kan bieden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat medewerkers de ins en outs kennen van de technologie en bedrijfsapplicaties waar zij mee werken. Door goede samenwerking kunnen financiële dienstverleners hun legacy infrastructuur migreren naar hun nieuwe technologieën en oplossingen die klaar zijn voor de toekomst.

Vincent Zeebregts , country manager Fortinet Nederland

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in