Home Ondernemen & Business FinTech ontwricht de financiële sector, maar verrijkt het bedrijfsleven

FinTech ontwricht de financiële sector, maar verrijkt het bedrijfsleven

88

Er is momenteel een revolutie gaande in de financiële wereld. Door een combinatie van organisatorische logheid en hebzucht, raakt de traditionele bankensector steeds verder vervreemd van de klant. Als gevolg hiervan is de weg vrijgemaakt voor een stortvloed aan technologie-startups in de financiële sector, die inmiddels onderdeel zijn van de fintech-revolutie. Met hun innovatieve financiële producten ontwrichten zij het bedrijfsmodel van de banken, maar geven zij organisaties nieuwe middelen in handen om hun business te verbeteren.

Internationaal, maar ook in Nederland, is fintech inmiddels een van de snelst groeiende industrieën. Niet voor niets werden dit jaar voor het eerst in Nederland de Dutch FinTech Awards gehouden. Wat deze bedrijven kenmerkt, is dat ze allemaal technologie gebruiken om nieuwe financiële producten en diensten te ontwikkelen. Dit bestrijkt een uiterst breed spectrum, van systemen en apps voor (online) financiële transacties tot administratieve software en zelfs diensten voor het handelen in bitcoins. Natuurlijk zal niet elke dienst een succes worden, maar de meest innovatieve bedrijven hebben zeker de potentie om de financiële sector te ontwrichten. Door onze gewenning aan cloud computing en SaaS is het steeds makkelijker geworden om van software te wisselen. Wat denk je dat er gebeurt als een fintech-bedrijf een betere dienstverlening blijkt te leveren dan een traditionele bank?

Apple Pay en Google Wallet
De meeste fintech-producten bieden een methode om het doen of beheren van betalingen te vereenvoudigen of gebruiksvriendelijker te maken. In veel gevallen gaan die diensten prima samen met de traditionele banken, maar het is zeker denkbaar dat dit op termijn gaat veranderen. Nieuwe betaalsystemen als Apple Pay en Google Wallet zijn goede voorbeelden van diensten die nu nog gekoppeld zijn aan bankrekeningen en creditcards. Maar als de populariteit van deze diensten het betalen met een bankpas overschaduwt, dan is het in theorie mogelijk dat zo’n dienst een op zichzelf staande geldrekening wordt. Banken kijken hierdoor met gemengde gevoelens naar fintech, maar houden voorlopig nog de schijn op en investeren zelfs in fintech-startups. Uiteindelijk moeten de banken accepteren dat de nieuwe diensten uit de fintech-sector ook van meerwaarde zijn voor hun klanten. Een goed voorbeeld is de Nederlandse fintech-startup Simpled Card. Dit bedrijf levert een SaaS-product waarbij organisaties zelf betaalpassen aan hun medewerkers kunnen uitgeven en bestedingslimieten kunnen beheren.

Meerwaarde bedrijven
Hoe of via welk systeem financiële transacties plaatsvinden is eigenlijk niet zo relevant voor de eindgebruiker, of dit nu een persoon of een bedrijf is. De grote vernieuwing die fintech toevoegt aan de financiële sector is dat gebruiksgemak en dienstverlening voorop komen te staan. In feite worden zaken als User Experience (UX), conversie en procesoptimalisatie uit de softwarewereld toegepast op financiële toepassingen. En daar ligt dus de grootste meerwaarde voor bedrijven. Fintech-applicaties leveren diensten die bijvoorbeeld helpen om hun betalingsverkeer te verbeteren, administratieve processen te vereenvoudigen of zelfs financiering te regelen via crowdfunding. Fintech-applicaties worden snel volwassen en de komende jaren zullen er steeds meer grote spelers komen die marktaandeel opeisen. De traditionele banken moeten zich wellicht zorgen gaan maken, maar voor het bedrijfsleven biedt deze ontwikkeling vooral kansen.

Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in