Home Architectuur Afspraak met de architect, of: “bij jou?”

Afspraak met de architect, of: “bij jou?”

106

Als architect heb je zaken te bespreken met vrijwel iedereen in je organisatie. Mocht je denken dat de plek waar je dat doet niet zoveel uitmaakt dan zit je er wat mij betreft toch flink naast. Dat maakt namelijk juist heel veel uit.
Doe je dat soort gesprekken in je eigen omgeving, of nog erger, op je eigen kamer dan is het niet alleen het versterken van het ivoren-toren idee waar je last van krijgt. Je loopt namelijk ook van alles mis. Gebleken is dat mensen in hun eigen omgeving, met de architect als bezoeker, veel vrijer spreken. Ze komen niet over jouw ideeën praten, maar vertellen juist veel meer waar ze het zelf over willen hebben. En dat is toch precies de bedoeling? Er komt nog bij dat iemands werkomgeving vaak bruist van activiteiten waar je meer van zou moeten weten. Waar zijn de mensen druk mee, welke onderwerpen komen het vaakst langs, wat gaat er goed en fout? Als je als architect even oplet leer je zoveel meer om je werk goed te kunnen doen.

Ga als architect gewoon een belangrijk stuk van je tijd tussen “de anderen” zitten. Je zult er verbaasd over staan hoe effectief dat is. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk.
Voor alle andere bijeenkomsten is er gelukkig nóg een belangrijk instrument:

“Bij jou?”
De situatie is herkenbaar, je wilt iemand spreken en gaat naar je kantoorautomatiseringspulletjes (afgekeurd in Wordfeud) om een afspraak in te plannen. En dan kom je bij het veldje locatie. Je mag hem leeg laten maar dat is, om het zacht uit te drukken, niet erg duidelijk. Ik vul daar bijna altijd “Bij jou?” in, steeds vaker zonder vraagteken. De ontvanger weet meteen waar hij/zij aan toe is en kan gewoon doorwerken tot de meeting begint.

Teveel service? Ik vind van niet. Teveel service bestaat namelijk niet.

Hans van Buuren, Enterprise Architect

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in