Home Innovatie & Strategie Game of Drones

Game of Drones

62

Een aantal jaren geleden, het was een mooie dag in augustus, zittend in de tuin, werd ik bruut gestoord door een zoemend geluid boven mij. Ik dacht eerst aan een zwerm wespen die het op mijn appeltaart met slagroom voorzien hadden maar het bleek een “Unmanned Arial Vehicle” (UAV) te zijn, beter bekend als een “Drone”. Vliegende robots zonder fysieke persoon aan boord die worden bestuurd door een piloot op de grond of door een (kunstmatig) intelligent systeem.

Persoonlijk dacht ik dat er een spel met mij werd gespeeld. Het bleek echter een eerste voorzichtige test om woonkavels te identificeren. Leuke gadget dacht ik nog, toen nog sterk onwetend over de gigantische mogelijkheden die deze systemen kunnen bieden aan mens en maatschappij. Ze komen voor in alle soorten en maten. Er zijn zelfs al nano-drones op de markt, zo klein dat ze makkelijk in je handpalm passen.

Drones zijn een elementair onderdeel van het Internet of Things ecosysteem. Gekoppeld aan een veilig netwerk kunnen deze systemen enorme hoeveelheden ongestructureerde real-time data (beeld, tekst, geluid) verzamelen en verwerken. Binnen drie jaar wordt er 1 miljoen minuten aan video per seconde over het internet getransporteerd! Drones leveren hieraan een significante bijdrage. Door de komst van 5G netwerken in de toekomst, ongeveer 66 maal sneller dan de huidige 4G netwerken, wordt een belangrijke randvoorwaarde geschapen.

Impact in de waardeketen

In 2020 zullen in de VS circa 7 miljoen operationele drones rondvliegen. De totale wereldwijde drone-markt wordt geschat op 120 tot 130 miljard dollar in dezelfde periode. Een significante industrie dus.

Het gebruik van drones zal impact gaan hebben binnen de waardeketen van diverse industrieën. Binnen de verzekeringswereld kunnen drones worden ingezet om remote onderzoek te doen naar schadegevallen en deze gelijk real-time te verwerken zonder tussenkomst van mensen. Hierdoor krijg je een veel snellere claimafhandeling.

In de petrochemische- en telecommunicatie industrie worden drones met sensor, meet- en video-analyseapparatuur ingezet om gebreken te identificeren bij boortorens, zendmasten, windmolens en andere technische installaties zonder een volledig serviceteam op pad te hoeven sturen. Gevaarlijk werk kan dan tot een minimum worden beperkt. Het Nederlandse drone-bedrijf Aerialtronics gaat machine learning inzetten op het gebied van beeldanalyse zodat cognitieve computersystemen in de Cloud afwijkingen in de installaties kunnen detecteren zoals roest, corrosie, gebroken kabels en defecte apparatuur.

In de retailsector gaan pakketleveringen via een drone steeds vaker voorkomen. Dit gaat vaak sneller dan vervoer over de weg. Amazon bijvoorbeeld heeft inmiddels al meer dan 100 drone-locaties in de VS operationeel om goederen over lange afstanden te leveren. In de toekomst kan het zelfs zo ver gaan dat het direct op het eindpunt afgeleverd kan gaan worden met grote gevolgen voor de huidige pakketdiensten.

DHL heeft recent meer dan 100 vluchten uitgevoerd in bergachtig terrein met een gemiddelde levertijd van 8 minuten in plaats van 30 minuten over de weg nadat het sinds 2013 diverse testen heeft uitgevoerd.

Het kan nog meer “out of the box”. Een drone (Robird) ontwikkeld door Clear Flight Solutions is bewust van zijn omgeving. Robird kan volledig autonoom vogels herkennen, een aanvalsplan bedenken en vogels verjagen die boeren liever niet op hun weilanden willen zien.

Inzet van Kunstmatige Intelligentie en Blockchain

De inzet van Internet of Things in combinatie met Narrow Artificial Intelligence, Machine –en Deep Learning (neural networks) functionaliteit zal leiden tot een nog effectievere en efficiëntere inzet van drone-technologie.

Beeld-, geluid- en spraakherkenning in combinatie met data zullen straks leiden tot semi-autonome en autonome systemen in diverse industrieën. Hierbij kan zelfs worden gedacht om Blockchain technologie in te zetten om cybercrime tegen dit soort systemen te voorkomen. Hierdoor evolueert het totale drone landschap van spel naar realiteit.

Gerard E.A. Smit, CTO Benelux, IBM Distinguished Engineer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in