Home Internet Geef WiFi maar weer de schuld

Geef WiFi maar weer de schuld

189

De reputatie van WiFi is ronduit slecht. Iedereen die wel eens vanuit de trein, een voetbalstadion of popconcerthal geprobeerd heeft een selfie of filmpje te plaatsen op Instagram of YouTube zal dit beamen. “Ik had geen bereik”, zo wijzen mensen al snel beschuldigend naar het WiFi-protocol. Dat is lang niet altijd terecht.

De kritiek op het functioneren van WiFi is niet van vandaag of gisteren. Twee jaar geleden waarschuwden onderzoekers van Universiteit Twente in een artikel al dat het protocol technisch tegen zijn grenzen aan liep. Tachtig procent van de inhoud van de WiFi-signalen bestaat uit overhead en slechts twintig procent uit de data waar het de gebruiker om gaat. “WiFi is een inefficiënte manier van communiceren geworden. Nu de band steeds drukker wordt, komen er waarschijnlijk steeds meer problemen”, zo luidden de onderzoekers de noodklok. Sindsdien is van de onderzoekers niet veel meer vernomen. Waarmee ik overigens niet wil suggereren dat ze ongelijk hadden.

Uitval
Enkele maanden geleden was het opnieuw raak. Deze keer waren het wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen die in opdracht van Agentschap Telecom stemming maakten. “Het risico op uitval van draadloze apparatuur in gezondheidszorg en industrie wordt onderschat”, zo concludeerden ze in een rapport met de hoogdravende titel: Societal Impact of Wireless Revolution in the Netherlands and Possible Measures. “Gevolg is dat de kans op storingen, en daarmee ongelukken, steeds groter wordt.” De toon was opnieuw gezet. Toch hebben de door de onderzoekers gesignaleerde gevaren niet zoveel te maken met de werking van het WiFi-protocol als zodanig. Er is eerder sprake van een gebrekkig risicomanagement in bedrijven en instellingen zelf.

Smart
Terwijl wetenschappers met ongetwijfeld de beste intenties vooral wijzen op de gevaren en risico’s van WiFi, werken innovatieve ondernemingen in Silicon Valley gestaag aan allerlei ‘smart technologies’ met als doel om de user experience van WiFi-gebruikers verder te verbeteren. Denk hierbij aan zogenoemde ‘adaptive’ en ‘sectorized’ antennesystemen die zichzelf aanpassen aan de omgeving. Maar ook aan richtantennes die vanuit een hoek van 30 of 120 graden heel gericht signalen sturen naar de mobiele apparaten van bijvoorbeeld een groepje stadionbezoekers. Deze signalen worden gescheiden, waarmee wordt voorkomen dat twee naburige access points met elkaar in conflict komen als gevolg van interferentie. WiFi-signalen worden dus alleen maar verzonden naar plekken waar ze nodig zijn.

Eerlijk
Ook op het terrein van het beheer van WiFi-systemen wordt progressie geboekt. Termen die in dit verband vallen zijn: dynamic channel assignment, band balancing, client load balancing, band steering en airtime fairness. Kort samengevat zijn het allemaal slimme technieken die op basis van algoritmes de schaarse WiFi-capaciteit zo efficiënt, soepel en eerlijk mogelijk proberen te verdelen over de vaak tienduizenden bezoekers van grote evenementen. Eindgebruikers kunnen bijvoorbeeld automatisch van de overvolle 2.4 GHz band naar de minder drukke 5 GHz worden geloodst. WiFi-beheer lijkt misschien op een exacte wetenschap, maar sommige zaken zijn gewoon heel lastig in te schatten, zoals de vraag hoeveel WiFi-capaciteit een gemiddelde gebruiker nodig heeft. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid mobiele apparaten die iemand online zet, maar ook van de applicaties die hij heeft gedownload en de bandbreedte die deze apps opslurpen.

Connected Stadium
We staan aan de vooravond van het WK voetbal in Brazilië. Een zogenoemd Connected Stadium biedt tegenwoordig véél meer dan alleen maar toegang tot kwalitatief goede WiFi. Het verbindt alle toepassingen door middel van een totaaloplossing. Nieuwe videodiensten zoals het bekijken van herhalingen, realtime statistieken, een online programmaboekje, bestellen en betalen van consumpties, het bekijken van advertenties van sponsors, het loopt vaak allemaal via WiFi. Eén ding is zeker, er hoeft in het hele traject maar iets mis te gaan, terecht of onterecht, en WiFi krijgt de schuld. Op vrijdag 13 juni speelt het Nederlands elftal tegen Spanje in de Arena Fonte Nova in Salvador. Dit stadion biedt maximaal 52.048 toeschouwers een plekje. Last but not least: er is WiFi. Ben benieuwd wat er gebeurt als iedereen tegelijkertijd na het winnende doelpunt van David Villa een foto naar Instagram stuurt. Gelet op de leverancier van de WiFi-apparatuur heb ik daar het volste vertrouwen in. Maar don’t forget, no matter where a problem or bottleneck occurs, WiFi will be blamed first.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in