Home Innovatie & Strategie Gelijk hebben en gelijk krijgen

Gelijk hebben en gelijk krijgen

75

Terug van weggeweest: de discussie met een beleidsadviseur ICT van een decentraal overheidsorgaan over het gebruik van open standaarden. Dit keer over ODF, de open standaard voor het opslaan en uitwisselen van documenten zoals tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties.

“Wij hebben een Proof of Concept opgezet met Libre Office, maar de gebruikers vonden het niets. Alle documenten die wij in ODF-formaat opslaan en sturen naar onze klanten, zijn hun huisstijl kwijt, lettertypen zijn anders of bestaan niet meer en de macro’s in onze spreadsheets liggen volledig overhoop. Wij hebben dus aangetoond dat Libre Office voor onze organisatie geen haalbare kaart is en wij verlengen het contract met Microsoft met nogmaals 3 jaar”.

Het ontstane ongemak is voor deze gebruikers uiteraard heel vervelend. Alles wordt daarom nu weer keurig in .doc opgeslagen zodat we met de hele wereld zonder problemen kunnen blijven communiceren. Dat het in een formaat wordt opgeslagen dat we over 20 jaar wellicht niet meer kunnen openen, is van later zorg toch. Niet meer kunnen openen?

In een wereld waarin een bedrijf als Google binnen een aantal jaar van startup naar één van de grootste bedrijven ter wereld groeide, is de toekomst van ICT steeds moeilijker te voorspellen. De kans dat Microsoft over 20 jaar niet meer bestaat lijkt nu nog een belachelijke voorspelling maar het is zeker niet uit te sluiten. Misschien bestaan ze nog wel maar wordt Microsoft Office niet langer ontwikkeld omdat niemand meer een lokaal draaiende tekstverwerker wil.

U denkt nu meteen aan Google docs? Op zich komt dit in de richting, want steeds meer organisaties stappen over. Het heeft absoluut voordelen want het beheer wordt bijvoorbeeld centraal geregeld en de kosten zijn laag. Maar nog steeds zal u een keuze moeten maken in opslagformaat. Die keuze heeft u nu nog wel overigens, hoe dat over een paar jaar door Google wordt bepaald weet echter niemand. Ik denk dat ik gelijk heb als ik zeg dat op lange termijn het open formaat het vanzelf gaat winnen. Waarom?

Ik kan mij de tientallen discussies met beleidsmakers ICT nog goed herinneren over het gebruik van Firefox versus Explorer. “Wij hebben een Proof of Concept opgezet met Firefox, maar de gebruikers vonden het niets. De meeste sites zijn door onze medewerkers niet goed te bekijken of kunnen überhaupt niet getoond worden. Wij hebben dus aangetoond dat Firefox voor onze organisatie geen haalbare kaart is en wij verlengen het contract met Microsoft voor nogmaals 3 jaar”.

Inmiddels weet iedereen niet beter dan dat Firefox één van de meest innovatieve webbrowsers is. Sites worden niet langer geoptimaliseerd voor Explorer, maar worden volgens open standaarden ontwikkeld zodat iedereen zelf de keuze voor zijn favoriete browser heeft.

Mooi, ik had gelijk, maar kreeg het toen niet. Ik denk dat ik met open document formaten weer gelijk heb maar vooralsnog krijg ik het nog steeds niet.

Martijn Smit, is oprichter en directeur van Stone-IT, sinds 2011 onderdeel van het Franse Smile Open Source Solutions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in