Home Internet Glasvezel in Nederland of de wet van de remmende voorsprong

Glasvezel in Nederland of de wet van de remmende voorsprong

180

Nederland internetland. Die kreet is nog steeds actueel; de internetpenetratie is enorm, 4G wordt uitgerold, surfen via de kabel is ook nog mogelijk, er zijn woonwijken met Wifi en er is glasvezel. Nou ja: er zijn bepaalde gebieden in Nederland die over glasvezel beschikken. En dat zijn er te weinig.

Even voor de duidelijkheid, ik mag dan in het bestuur van het eSociety Platform zitten (nauw gelieerd aan het Fiber to the Home council Europe) maar het aanleggen van glasvezel is ook voor ons geen doel op zich. Fiber is in veel gevallen de beste manier om bepaalde diensten te leveren, zoals 4G dat is voor mobiele apparaten buitenshuis, of een Picocel in sommige gevallen voor mobiele apparaten in een gebouw met veel gewapend beton.

Het verglazen van Nederland is vooral een particulier initiatief. De overheid bemoeit zich er niet mee. In mijn optiek is dat een gemiste kans. Juist voor een land dat zich profileert op het gebied van kennis en dat beschikt over het grootste internetknooppunt ter wereld, zouden snelle glasvezelverbindingen belangrijk moeten zijn. De overheid organiseert ook de aanleg van andere infrastructuur, zoals wegen, sluizen, vliegvelden. Vergeten wordt dan dat AMS-IX voor de economie net zo’n belangrijke hub is als de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol. Het is de wet van de remmende voorsprong: onze online positie is zo sterk, dat we te lang wachten met de volgende, noodzakelijke, stap.

Bedrijven onderschatten kracht glasvezel
De tegenwerping zou kunnen zijn: 3G en 4G zijn ook door de telecomproviders zelf uitgerold. “Als er behoefte is aan glas, dan wordt het echt wel aangelegd,” luidt dan de redenering. Het is opvallend dat juist het bedrijfsleven onvoldoende beseft wat de kracht van glasvezel is. Ik geef als voorbeeld de bancaire sector. Het beveiligen van betalingsverkeer is ideaal via glasvezel, door voor een aparte afgeschermde frequentie te kiezen voor de communicatie rond transacties. Dit is extreem veilig en bespaart veel kosten die nu aan security uitgegeven worden.

Een ander voorbeeld. In het kader van de wedstrijd ‘ontwikkel de energienotaloze woning’ adviseerde het eSociety Platform de bouwonderneming Dura Vermeer. Alle inzenders waren heel druk met warmtepompen en zonnepanelen, maar bij de echte slag naar een energiezuinige manier van wonen kan glasvezel een grote rol spelen. Het stroomverbruik van alle pc’s en notebooks in een woning wordt sterk onderschat. Pc’s staan de hele dag aan en op jaarbasis gebruikt ook de standby van een grote televisie behoorlijk wat energie.

Glasvezel bespaart energie
In de ideale situatie hebben gebruikers thuis een heel eenvoudige computer, niet veel meer dan een scherm, toetsenbord en muis. Glasvezel zorgt voor de verbinding met een centrale, krachtige computer. Van dat systeem betrek je alle diensten (inclusief televisie en films) die je nodig hebt, maar die nu door vele afzonderlijke pc’s en televisies worden gegenereerd. Het is een soort stadsverwarming, maar dan voor data. In feite ga je terug naar een mainframe – terminal constructie, maar dan via fiber. Dura Vermeer was overigens een van de winnaars van de competitie.

Moderne transportsystemen zijn een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Het zou goed zijn als overheid en bedrijfsleven verder kijken dan rails en asfalt, maar de slag maken naar smartliving.

Marco Vrijburg, bestuur en marktontwikkeling eSociety Platform

 

1 REACTIE

  1. Fijn om te zien dat iemand het probleem van de ‘remmende voorsprong’ benoemt bij glasvezel. Voor het bedrijf hebben we ons laten adviseren door een externe partij (www.fortado.nl) voor een internet infrastructuur en uiteindelijk is er voor glasvezel gekozen. Snel, maar vooral: veilig. Wij hebben de stap gemaakt en zijn er erg tevreden mee, het is jammer om te zien dat veel andere deze kans mislopen omdat de voordelen onbekend zijn en ze het laten liggen. Hopelijk maakt het nog een ontwikkeling door die meer mensen aanmoedigt om voor glas te kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in