Home Ondernemen & Business Grote bedrijven sterven uit?

Grote bedrijven sterven uit?

103

In juni 2014 deed Ricardo Semler een stevige uitspraak volgens een artikel in Sprout: “Grote bedrijven sterven uit”. [i] Hij noemde Polaroid als voorbeeld.

Grote bedrijven wordt logheid en traagheid verweten. Zeker in het huidige tijdperk dat als digitale transformatie wordt aangeduid. Klein en wendbaar is het adagium om het voortbestaan van een onderneming veilig te stellen. Wanneer grote bedrijven failliet gaan of hun bedrijfsvoering noodgedwongen stoppen komt dit uitvoerig in de media. Het populariseren van startups als een voorbeeld van wendbaarheid draagt ook bij aan de beeldvorming dat meer grote dan kleine ondernemingen ten onder gaan.

Genuanceerder beeld

Een overzicht van de Kamer van Koophandel van in 2016 gestopte ondernemingen geeft een genuanceerder beeld.[ii] Parttime bedrijven en parttime ZZP-ers zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

 

Zelfstandig zonder personeel (ZZP) Midden en kleinbedrijf (2 tot 249 FTE) Grote bedrijven

(aantal FTE > 250)

Aantal bedrijven per 1-1-2017 882.694 495.568 1.420
Aantal stoppers in 2016 69.728 29.773 48
Percentage stoppers in 2016 7,9% 6,0% 3,4%

Kleine ondernemingen (en ZZP-ers) in Nederland hebben volgens deze cijfers ongeveer 2x zoveel kans op faillissement of opheffing dan grote bedrijven. De cijfers over 2016 van ondernemingen in Nederland staan niet op zichzelf. Een overzicht van faillissementen in België toont hetzelfde beeld:[iii] hoe kleiner de onderneming, hoe kwetsbaarder ‘vertellen’ de cijfers.

Veerkrachtiger

Grote ondernemingen zijn dus veerkrachtiger dan de beeldvorming doet vermoeden. Of omgekeerd: kleine ondernemingen zijn misschien wel wendbaar maar kiezen blijkbaar vaak de verkeerde richting. Vooral starters/startups vormen een kwetsbare groep. Het rapport van de Kamer van Koophandel laat zien dat na 5 jaren 40% van de startups is gestopt. Op de lange termijn is slechts 10% levensvatbaar, vermelden meerdere bronnen zoals het AD.[iv] De grootste kans om failliet te gaan hebben kleine ondernemingen in de detailhandel. De 3 belangrijkste redenen waarom startups het niet redden zijn:[v]

  1. Er is geen behoefte aan hun product;
  2. Er is gebrek aan geld;
  3. Ze hebben niet het juiste team.

Bij grote (en succesvolle) organisaties zitten de gevaren ergens anders verscholen. Het ontkennen van een nieuwe realiteit en interne strijd tussen afdelingen vormen de grootste gevaren volgens Jagdish Sheth die dit uitvoerig beschrijft in zijn boek ‘The self-destructive habits of good companies.’

Voor wat betreft Nederland (en België) lijkt Ricardo Semler vooralsnog het gelijk niet aan zijn zijde te hebben. Anno 2017 zijn grote bedrijven adaptiever dan de kleinere ondernemingen. Dit biedt echter geen garantie voor de toekomst. Grote ondernemingen weten waar ze voor op moeten passen…

Leon Dohmen is principal managementconsultant bij CGI

[i] https://www.sprout.nl/artikel/ricardo-semler/grote-bedrijven-zijn-ten-dode-opgeschreven

[ii] https://www.kvk.nl/download/Jaaroverzicht%20Bedrijfsleven%20Nederland%202016%20versie%20US7_tcm109-433766.pdf

[iii] http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/economie/ondernemingen/faillissementen/grootteklasse/

[iv] http://www.ad.nl/economie/de-start-upwereld-is-een-waar-slagveld-br-br~ab4d80c2/

[v] https://www.sprout.nl/artikel/startups/de-20-belangrijkste-redenen-waarom-startups-het-niet-redden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in