Home Data & Storage Hoe kies je het juiste datacenter?

Hoe kies je het juiste datacenter?

125

Wat zijn de gevolgen als je niet meer bij je ordersysteem kunt? Wat is de impact voor jouw bedrijf als de stroom uitvalt? Wat gebeurt er als je klanten elke keer op een heel traag serviceweb inloggen omdat die op kantoor wordt gehost en je kunt de verbinding niet upgraden, omdat die aan het maximum zit? Wat als je klanten eisen stellen aan de beschikbaarheid van jouw online applicatie? Of in het ergste geval, wat is de impact als er brand uitbreekt en al jouw IT gaat in vlammen op?

Dit zijn scenario’s die je wilt vermijden. Het outsourcen naar een datacenter is hiervoor de oplossing. Je verhoogt je continuïteit. Maar hoe selecteer je het juiste datacenter om de kritische apparatuur buiten de deur te plaatsen? Hieronder een aantal praktische handvatten waarmee je kunt selecteren.

1. Betrouwbaarheid
Datacenters zijn gebouwd om betrouwbaar te zijn. Maar hoe kun je dit toetsen? Ga allereerst hun reputatie na. Wat zeggen de mensen in je omgeving? Hoe is de organisatie bekend? Hoe komt het datacenter in het nieuws?
Vraag bij het datacenter ook om referenties. Elk goed datacenter heeft een aantal klant cases uitgewerkt. Hieraan kun je zien wat het niveau is.

2. Processen
Betrouwbaarheid slaat uiteraard op de techniek onsite, maar ook hoe men ermee omgaat. Hoe vaak wordt de apparatuur getest? Veel datacenters hebben dan wel een generator maar als die nooit getest wordt (black-building testing) loop je risico. Een goed datacenter doet in ieder geval een keer per jaar een test waarbij de netstroom wordt afgesloten en de generator de load overneemt.
Certificering en aansluiting bij brancheverenigingen zijn ook een indicatie hoe goed men de processen op orde heeft. Een ISO certificering betekent, dat het datacenter volgens geborgde processen werkt en dat die periodiek getoetst worden.

3. Flexibiliteit
Bij het verplaatsen van je apparatuur naar het datacenter verlies je een mate van flexibiliteit. Dat heeft weliswaar positieve effecten op de controleerbaarheid, maar laat dit niet te ver doorlopen. Check de bereikbaarheid van een datacenter. Is het goed te bereiken? Hoe lang moeten mensen ervoor rijden? Is er 24×7 toegang (moet je daarvoor betalen?) Is er iemand aanwezig voor remote hands support?

Indien je verwacht te groeien, vraag dan wat er mogelijk is qua stroom en ruimte. Wat is het maximale aantal kW dat je in een rack kunt verbruiken? Hoever kan je groeien zonder een ander rack te moeten afnemen? Indien je groei verwacht, check dan ook wat er mogelijk is qua uitbreiding op dezelfde vloer. Indien je in een andere zaal moet gaan voor een 2de rack betekent het vaak additionele bekabelingskosten. Rack reserveringen zijn ook een optie die dit kunnen vermijden.

4. Contract
Contracten van datacenters zijn vaak lange en uitgebreide documenten. Vraag ze op voor of tijdens het offertetraject, ees ze door en stel vragen. Op die manier weet je waarvoor je tekent. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een datacenter failliet gaat? Wat als het wordt overgenomen? Wat als er een outage is? Wat als je eerder weg wil, dus voor de beëindiging van het contract?

De lengte van contracten worden uitgedrukt in een jaar tot jaren. Je ziet dat steeds vaker eenjarige contracten de norm worden. Alleen nog bij grote deals met grote hoeveelheden racks en stroom worden langdurige contracten nog aangegaan.

5. Connectiviteit
Zonder verbinding naar buiten is de IT niet te gebruiken. Check dus ook goed wat voor verbindingen er liggen in het datacenter. Is er redundantie? Zijn er meerdere fiber aanbieders in het datacenter aanwezig? Worden Layer 2 en 3 diensten aangeboden? Is er een internet exchange onsite of biedt men verbindingen daar naartoe aan? Wat is de afstand waarop mijn diensten nog goed repliceren (synchroon of asynchroon)? En, heel actueel: kan je makkelijk koppelen met een Cloud-provider?

Meerdere aanbieders betekent ook concurrentie, wat de prijs kan drukken. Vraag na wat de Mbit prijs is, hier kan je behoorlijk voor betalen. En wat de overboeking op de lijnen is, als die er is? Indien je een Voice-provider bent is het extra belangrijk de stabiliteit te testen aangezien die gevoelig is voor veranderingen en verstoringen.

6. Kosten
Last but-not-least zijn er de kosten, de belangrijkste factor voor velen. Maar neem alles hierboven mee in de afweging. Want goedkoop is nog altijd vaak duurkoop. En wat kost het als je een minuut, uur, dag offline bent door te kiezen voor een partij die wel goedkoop was maar niet degelijk?

Neem het hele pakket mee. Voordelen door een goedkope rackprijs kunnen door een hoge Mbit prijs weer teniet worden gedaan. Wat zijn de stroomkosten als je niks verbruikt? Wat zijn de stroomkosten als je over je commitment gaat? Wat zijn de kosten als je vaak in het datacenter moet zijn? Loont het dan om een ver datacenter te kiezen?

Bezint eer ge begint
Bij bovenstaande punten geldt steeds: laat je goed voorlichten en vraag door indien je niet zeker bent. Let wel, het gaat om jouw IT waar je bedrijf op draait.
Indien je er niet uitkomt, laat je door een adviseur voorlichten. Het is een belangrijke beslissing die je een hoop goeds kan brengen indien je het gedegen uitvoert.

Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud

1 REACTIE

  1. Of onderzoek de mogelijkheden van Windows Azure en Amazon Webservices (AWS).

    Nadelen: Geen invloed op je contract, een standaard SLA, Amerikaans bedrijf dus Amerikaanse overheid heeft mogelijk toegang tot je data, geen persoonlijke behandeling.

    Voordelen: Concurrerend in prijs (maar zeker niet per se goedkoper)
    – hoge mate van automatisering
    – betalen naar gebruik
    – elastisch, dus makkelijk bij en af schakelen (bijvoorbeeld in de nacht)
    – et cetera

    Niettemin moet je ook hier een backup en controle regelen buiten de aanbieder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in