Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Politiek? Los het zelf op!

Politiek? Los het zelf op!

59

Generatie Y
Hoe richten we werk in voor mensen die praten in 140 tekens of minder? Hoe bedienen we een groep die zijn leven inricht in ‘experiences’? Die een zinvol geheel vindt in versnipperde ervaringen, korte contacten, direct feedback en er allerminst op uit is zijn hele leven bij één werkgever door te brengen? En niet alleen gedreven wordt door persoonlijke ontwikkeling, maar ook door de collectieve ervaring.

En daar tegenover: de trouwe, loyale kracht die al twintig jaar hetzelfde doet en nog wel even mee kan. Het lastiger vindt om zichzelf opnieuw uit te vinden. Hoe breng je die twee bij elkaar? Welke structuur is dat?

Vergroot menselijk kapitaal
De meeste organisaties willen hun medewerkers mobieler maken. Dit geeft meer kans op ontwikkeling, nieuwe ervaringsmomenten en houdt mensen langer geboeid. Met verschillende werkervaringen en dynamische verplaatsingen kun je daar goed vorm aan geven. Een structuur die inzet op de dynamische verbinding van groepen, mensen, afdelingen en projecten binnen bedrijven en zelfs binnen sectoren. Een netwerk van vacatures, projecten, kandidaten en kansen dat per samenwerking sterker wordt.

Van dikke boom naar bamboebos
Het Nederlandse arbeidsrecht maakt het niet altijd makkelijk om mensen tijdelijk aan te nemen of permanent te ontslaan, zelfs niet als er even minder werk is of als er even een andere expertise nodig is.

De nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zou daar verandering in moeten brengen. Het idee achter de invoering van de nieuwe wet is dat werknemers worden gestimuleerd om te investeren in hun inzetbaarheid en om overstappen naar een nieuwe werkgever te vergemakkelijken. Niet alleen voor jongere maar ook voor oudere werknemers. Met de WWZ wordt ook een mobiliteit bevorderend ontslagrecht geïntroduceerd. Tegelijkertijd wil de regering met deze wet de doorstroom van flexibele naar vaste contracten vergroten. Daarom wordt de wet aangepast.

Ik vind dat laatste een gemiste kans. De tendens is een bedrijf meer te zien als een bamboebos: een netwerk van flexibele delen die één geheel zijn, maar het vermogen hebben te delen en te veranderen. Van een procesorganisatie naar een projectorganisatie.

Laten we onderling starten met de oplossing: organisch transformeren naar de nieuwe tendens!

Ruilen zonder huilen
Mobiliteit en ontwikkeling is niet iets van één organisatie of een groep medewerkers. Dat moeten we samen doen. Daarom hebben we een platform ontwikkeld waarmee je je werkvloer vergroot. Je wordt deel van een ecosysteem van bedrijven en organisaties die je zélf kiest.

Binnen dit systeem, via het platform, kun je medewerkers uitruilen. Voor altijd, voor een jaar, voor een maand, of alleen maar een dag per week. Bijvoorbeeld omdat je een paar mensen nodig hebt voor een tijdelijk project, maar zelf niet over iemand beschikt. Of andersom: omdat ervoor een paar medewerkers even geen of nooit meer werk is, terwijl een ander bedrijf die extra handen en hoofden wel kan gebruiken.
Het platform verbindt medewerkers binnen organisaties door arbeidscapaciteit daar in te zetten waar dat nuttig en nodig is: veilig en makkelijk, efficiënt en transparant.

Een eigen mobiliteitsdashboard
Met controle op beweegbaarheid profiteer je van de kwaliteiten die er bestaan terwijl je de mensen en de organisatie begeleidt naar een volledig nieuwe manier van werken.

Een eigen mobiliteitsplatform dusdanig structureren dat medewerkers die er het meeste baat bij hebben zich vrijer bewegen, creatiever in hun werk worden, makkelijke buiten hun eigen straatje kunnen denken en (meer) diversere werkervaringen opdoen. Per persoon. Per afdeling. Per project. Mobiliteit gecontroleerd.

Werken met gecontroleerde eco-systemen
Het is een manier om samen verantwoordelijkheid te nemen voor werkgelegenheid, loopbaanontwikkeling en het op pijl houden van een kwalitatieve arbeidsmarkt. Om voorop te blijven lopen als bedrijf, regio, sector en land.

In mijn ogen is een radicale heroriëntering op het begrip ‘werk’ en wat een vast contract inhoudt noodzakelijk. Want dit is geen economie van vaste contracten, zitvlees en in één ruk naar je pensioen. Die tijd is definitief voorbij.

Dit is een economie die vraagt om flexibiliteit, om ruimte voor groei en innovatie. Niet meer je leven lang bij één baas, maar open staan voor veranderingen en uitdagingen, steeds weer met frisse energie aan de slag.

Ons platform is een goed antwoord op veel vragen rondom werk en werkgelegenheid. En ja, ik ben enthousiast over alle kansen die het biedt.

Zo, dan ga ik nu naar het tuincentrum!

Sabine de Jong is Directeur van &U I Op een nieuwe manier naar werk www.employ4u.nl en Managing Partner van ACES International www.aces.nl, Executive Search in ICT.

Bekijk een bijzonder project: www.werkenenjij.nl

 

2 REACTIES

  1. Interessant stuk; de spijker op zijn kop! Werkgevers en werknemers hand in hand voor een betere arbeidsmarkt. Ik ben van mening dat om voorop te blijven lopen, flexibiliteit centraal moet staan! Alleen dan blijven we wendbaar en weerbaar.

  2. Ik geloof dat de politiek inderdaad meer zit op de ‘vaste baan’, en dat we met elkaar steeds meer toe moeten bewegen naar mobiliteit. Als je daar intern mee begint is de eerste stap al gezet. Vanuit een vaste omgeving leren mobiel te zijn.

    Ik stem voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in