Home Architectuur Hoe Sloop Ik Mijn Applicaties (5 overzichtelijke stappen)

Hoe Sloop Ik Mijn Applicaties (5 overzichtelijke stappen)

401

U zult het gezien mijn functiebenaming vreemd vinden, maar als het op klussen aankomt sta ik binnen de familie bekend als een regelrechte kneus. Niet geheel ten onrechte, moet ik toegeven. Het zal de combinatie van een uiterst ingetogen ruimtelijk inzicht en aangeboren, echte linkshandigheid zijn die ervoor zorgt dat zelfs een doosje houtschroeven schamper begint te lachen als ik de Gamma betreed. Toch moet ik er, aan het begin van het nieuwe jaar, gelijk alweer aan geloven nu een gezinslid haar eerste eigen woning gaat betrekken. Door bittere ervaringen wijs geworden richt ik me gelijk op die ene activiteit die ik wel beheers: slopen. Behang aftrekken, egaliseren en schuren: het is goedbeschouwd cruciaal werk dat ervoor zorgt dat de handige klussers om mij heen volop aan de slag kunnen met hun superieure creaties.

Wat dat betreft is de verbinding met IT snel gelegd: velen van ons hebben gestudeerd op het architectureren, ontwerpen en bouwen van applicaties. Maar slechts zeer weinigen durven zich op het laatste, ondenkbare taboe te richten: het slopen van applicaties. Toch vereist de realiteit van de hedendaagse applicatielandschappen, dat we onze creativiteit verleggen van het maken van nieuwe, hippe toepassingen naar het doorbreken van de bestaande applicatiemassa. Eenvoudigweg omdat verouderde toepassingen een onevenredig deel van het IT-budget opslokken, risico’s opleveren omdat ze op verouderde technologie en kennis zijn gebaseerd en niet de flexibiliteit hebben om een nieuwe generatie van oplossingen te ondersteunen.

Eigenlijk weten we het allemaal heel goed: de verouderde IT moet eerst worden aangepakt voordat we verder kunnen. Toch lukt dat maar zelden en veel IT-afdelingen zitten als een konijn naar de koplampen van het aanstormende legacy-monster te staren.
Om die inertie te doorbreken heb ik 5 stappen voor u – zie het maar als een eenvoudige klushandleiding – die allen overwogen zouden moeten worden als het gaat om het succesvol met pensioen sturen van applicaties:

1.    Stel Inzicht boven Intuïtie. We kunnen nog zo’n feilloos gevoel hebben over welke applicaties het meest in aanmerking komen voor beëindiging,  er gaat niets boven harde metrieken om feitelijk tot actie te komen. Overweeg geautomatiseerde tools om een totaaloverzicht te krijgen van de applicaties, hun kwaliteit, hun omvang, hun technologische gesteldheid, hun gebruik en hun plaats in de portfolio. Hoe kun je iets verbeteren als je niet weet waar je mee te maken hebt?
2.   
Schrijf Harde Cijfers. Het maken van een overtuigende business case is – net als slopen – een in IT-kringen ernstig onderschat ambacht. Het stopzetten van applicaties roept in de organisatie vaak veel emoties en irrationeel gedrag op. Een messcherpe business case kan zelfs de meest verstokte tegenstander het relatieve van voors en tegens laten zien.
3.   
Zie het vanuit de Bedrijfsvoering. Duik minder in de source-code en meer in procesmodellen, daar komt het eigenlijk op neer. Door meer vanuit de optiek van de bedrijfsvoering naar applicaties te kijken kunnen we beter begrijpen welke rol applicaties spelen in de organisatie en wat de werkelijke effecten zouden zijn van het stopzetten of vervangen van toepassingen. Business-analisten kunnen de grootste vrienden worden van de ambitieuze applicatiesloper.
4.   
Bekijk het Grotere Geheel. Laat die enterprise-architecten maar eens wat nuttigs doen, zo u wilt. Een applicatie op zich kan van te dichtbij bekeken vaak te cruciaal, complex of onmisbaar lijken om aan te pakken. Maar als onderdeel van een grotere, doelgerichte herindeling van het applicatielandschap, kan het opeens een stuk duidelijker worden waarom een toepassing het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt. U weet het wel: de herfstblaadjes dwarrelen kermend naar de grond, maar de boom groeit door.
5.   
Denk in Verandering. We kunnen nog zoveel harde metrieken en business cases hebben en zelfs alternatieve en grotere perspectieven hebben toegepast, uiteindelijk moet die vastgeroeste applicatiemachine in beweging komen: het gaat om verandering. Om verandering te bereiken moeten we niet alleen een realistisch, planmatig beeld hebben van de uit te voeren activiteiten, maar dienen we ook te begrijpen wat en wie ons binnen de organisatie kunnen helpen of stoppen om te veranderen.

Het is een eenvoudige stappenplan, maar hopelijk geeft het inspiratie bij het ter hand nemen van de IT sloophamer. Zelf heb ik blijkbaar iets te enthousiast behang verwijderd dit weekend; er moest muurvuller aan te pas komen.

Daar had je die kneus weer. Het is ook niet snel goed.

Ron Tolido, Senior Vice President and CTO Applications Continental Europe, Capgemini – Director, The Open Group

1 REACTIE

  1. Leuk en relevant stuk! De strijd tegen Legacy is episch van aard omdat door de tijd heen alles aan alles hangt. Helaas is het dus lastig om applicaties te isoleren en dus veilig te kunnen slopen. Bij muren kun je nog muurvulling gebruiken, maar bij applicaties en systemen is dit helaas een stuk complexer. En zeker in omgevingen waarin veel onderlinge verbanden zijn is het terugdraaien van een fout nog complexer.

    Slopen = risico

    Dus een goede impact en risico analyse is van belang en dan komt het snel weer op investeren aan, en daar zitten bedrijven momenteel nog minder op te wachten.

    Begrijp me niet verkeerd: Ik ben groot voorstander van het rationaliseren van je applicatielandschap! Het is een noodzaak om te kunnen profiteren van de nieuwe technische mogelijkheden, maar ik kan me de weerstand hiertegen levendig voorstellen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in