Home Internet HTML5 rocks!

HTML5 rocks!

86

Toegegeven: ‘HTML 5 rocks!’ is een vreemde titel voor een blog. Ik hoop echter dat je na het lezen van dit stuk net zo enthousiast bent als ik en begrijpt waarom ik toch voor zo’n vreugdekreet gekozen heb. Om te beginnen een stukje historie: volgens W3C werd “HTML (Hypertext Markup Language) in eerste instantie ontworpen als taal om wetenschappelijke documenten semantisch te beschrijven, maar het algemene ontwerp en de aanpassingen door de jaren heen hebben ervoor gezorgd dat het ook gebruikt kan worden om andersoortige documenten te beschrijven.” Dit betekent concreet dat HTML oorspronkelijk niet gemaakt is voor wat we met z’n allen omschrijven als ‘Web Applicaties’, hoewel men dat vaak wel denkt.

Nu dat misverstand uit de weg is, kunnen we terug naar het heden. De vijfde ‘grote’ versie van HTML (oftewel HTML5) heeft een hoop nieuwe opties, variërend van CSS3 (en gerelateerde technologie) tot GeoLocation en WebStorage, die alle drie juist wel op Web Applicaties gericht zijn. HTML5 is daarmee niet één groot geheel, maar meer een verzameling van individuele opties. Dat betekent twee dingen:

  1. HTML5 support kan niet gedetecteerd worden. In plaats daarvan moeten we daarom zelf detecteren of een specifieke optie ondersteund wordt door de browser
  2. Specificatie van HTML5 is niet gesloten. Meer en meer opties worden daarom meegenomen in de aanbeveling van W3C.

Van al deze aansprekende opties is er in ieder geval een aantal die we zonder aarzelen in onze applicaties zouden moeten integreren. Je denkt misschien: “Ik bouw enterprise applicaties, dus deze features passen er niet echt in”. Mis. Mobile is bijvoorbeeld essentieel in een wereld waarin iedereen een tablet of smartphone gebruikt. Als we web applicaties creëren of aanpassen, moeten we altijd in gedachte houden dat gebruikers misschien niet zullen zijn waar wij denken dat ze zijn (niet achter hun bureau bijvoorbeeld, maar in de dichtstbijzijnde koffiezaak). Een applicatie moet dus over die opties beschikken die het de gebruiker makkelijker maken om taken uit te voeren (zie ook deze Engelstalige blog over responsive design).

Of HTML5 ook nieuwe tags introduceert? Nee, niet echt. Maar als je HTML nog steeds ziet als tags en driehoekige haakjes, mis je een belangrijk punt. HTML5 definieert bijvoorbeeld niet alleen de <video> tag, maar ook de bijbehorende API. Met deze API is het mogelijk om ondersteuning voor het videoformat te detecteren, de video af te spelen, te stoppen en zelfs te zien hoe vaak de video is gedownload.

Dus, wat zijn de vijf beste nieuwe features van HTML5 die we nu al kunnen gebruiken?

1. GeoLocation
Deze optie houdt de geografische positie van een mobiele device bij. Daarmee kun je onder meer:

  • Informatie laten zien die is gebaseerd op de locatie van de gebruiker
  • De route voor je buitendienstmedewerkers plannen
  • Instructies geven aan pakketbezorgers op basis van hun locatie

Hierbij is het belangrijk om te weten dat gebruikers deze optie eerst moeten goedkeuren, omdat informatie over hun locatie privacygevoelig is.

2. Toegang tot de camera
HTML5 geeft je de mogelijkheid om een applicatie toegang te laten krijgen tot de media devices (zoals een camera of microfoon) op mobiele devices.

3. Canvas
Door gebruik van dit element wordt dynamische weergave van 2D- en bitmap afbeeldingen mogelijk. Daarmee kun je een gebruiker bijvoorbeeld een digitale handtekening laten zetten op zijn of haar tablet of smartphone.

4. Web storage
Met HTML5 kunnen webpagina’s data lokaal opslaan, in de browser van de gebruiker. Dit werd voorheen gedaan met cookies, maar web storage is een stuk sneller en veiliger.

5. App cache
Het cache manifest in HTML5 is een software storage optie die je de mogelijkheid geeft om offline toegang te krijgen tot een web applicatie. Er worden statische pagina’s opgeslagen in de browser die automatisch tevoorschijn komen wanneer je een web applicatie opent zonder internetverbinding.

Kortom: HTML5 bevat een buslading aan handigheidjes die het leven van de ontwikkelaar én de gebruiker makkelijker maken. Reden tot vreugde, lijkt mij!

Ing. Ruud Hochstenbach is Account / Partner Manager bij OutSystems Benelux

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in