Home Innovatie & Strategie Smart society kan niet zonder slim netwerk

Smart society kan niet zonder slim netwerk

140

De digitale samenleving rukt op. Steeds meer steden transformeren tot smart cities door gebruik van sensoren, intelligente systemen en de analyses van big data. Burgers zijn gewend overal online te zijn, thuis te kunnen werken en steeds persoonlijker benaderd te worden. Wat zij zich veelal niet realiseren, is dat ook veel infrastructurele en andere objecten om ons heen zijn aangesloten op een digitale ruggengraat. Want een smart society kan immers alleen bestaan bij de gratie van een slim, digitaal netwerk.

Om verschillende redenen worden objecten zoals bruggen, bushokjes, verkeerslichten en straatverlichting aangesloten op een digitale, open infrastructuur. Dat kan gaan om veiligheid, maar ook om functionaliteit en efficiëntie. Hoewel weinig burgers erbij stil staan, wordt dit al op grote schaal toegepast – wat belangrijke voordelen met zich meebrengt. Zo kan er meer informatie worden verzameld die realtime wordt verwerkt zodat er automatisch actie wordt ondernomen. Neem bijvoorbeeld de verlichting langs een fietspad. Door een slim, digitaal netwerk en intelligente technologie zijn de straatlantaarns zo te programmeren dat ze aan gaan zodra er beweging wordt gedetecteerd. Op die manier hoeft de verlichting niet de hele nacht te branden. Dat scheelt fors in de kosten, verhoogt de veiligheid en is beter voor het milieu.

Sneller meer data versturen
Energiemaatschappijen zijn enkele jaren geleden al gestart met het vervangen van de kopernetwerken tussen energiestations door glasvezel, de zogenaamde smart grids. Die maken het niet alleen mogelijk om bij een storing binnen drie milliseconden over te schakelen naar een ander energiestation, huishoudens met bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen via zo’n smart grid ook energie terug leveren aan energiemaatschappijen met behoud van de beschikbaarheid van het energienet. Ook op de weg draagt een slim glasvezelnetwerk al bij aan bijvoorbeeld de doorstroming van het verkeer. Wat te denken van de talloze verkeerslichten die zo op elkaar staan afgesteld dat er geen filevorming ontstaat? Of de bruggen en sluizen die niet alleen op afstand te bedienen zijn door middel van een razendsnelle glasvezelverbinding, maar daardoor ook kunnen samenwerken op een route? Als een ambulance met spoed van of naar een ongeval moet, kunnen bruggen op afstand gesloten worden, verkeerslichten worden aangepast en matrixborden worden bediend zodat het overige verkeer weet dat er een ziekenwagen passeert binnen enkele seconden. Op die manier wordt de route optimaal begaanbaar. In sommige gevallen een verschil van leven of dood.

Veiligheid en gemak
Ook bushokjes worden in toenemende mate aangesloten op glasvezel. Dat betekent dat niet alleen de reisinformatie op die manier altijd actueel kan worden gehouden, maar ook dat de abri als WiFi-hotspot kan worden gebruikt. En waar nu nog papieren advertenties de bushokjes sieren, kunnen dat in de toekomst LED-schermen zijn waarop bewegende reclames worden afgebeeld, wellicht zelfs persoonlijke afgestemd op de wachtende reizigers.

De veiligheid in een gemeente is deels in handen van de talloze surveillancecamera’s die overal hangen De beelden van die camera’s zijn niet altijd kwalitatief hoogwaardig, waardoor de bruikbaarheid kan verminderen. Door het camerasysteem aan te sluiten op een digitale infrastructuur kunnen niet alleen hoogwaardiger camera’s worden gebruikt die betere beelden vastleggen, maar kunnen camera’s ook op afstand of zelfs automatisch worden bediend. Denk aan infraroodcamera’s die beweging kunnen detecteren en vervolgens automatisch een melding naar de meldkamer sturen met bijbehorende beelden die zojuist zijn vastgelegd.

Betere leefomgeving
In een smart society staat het gemak van de mens centraal. Zonder een slimme digitale infrastructuur zijn economische groei, innovatie en een beter leefklimaat onmogelijk, toch begint een slimme maatschappij bij de mensen. Alleen zij kunnen onze digitale samenleving volwassen maken. Op veel plaatsen duiken verschillende initiatieven op, maar de kunst is om al die initiatieven op de juiste wijze met elkaar te verbinden. Daarvoor is een slim netwerk als het hart van een smart society onmisbaar.

Vincent van Mierlo, Segment Manager NederLAN bij Eurofiber

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in