Home Outsourcing Informele communicatie in offshore outsourcing : robotics of tools

Informele communicatie in offshore outsourcing : robotics of tools

124

De afgelopen week heb ik voor de tiende keer mogen deelnemen aan de Global Sourcing Workshop van Leslie Willcocks, Julia Kotlarsky en Ilan Oshri in Frankrijk. Ik heb zelf een paper gepresenteerd over exit management. Geheel tegen mijn verwachting zijn de Nederlandse Chief Information Officers best tevreden over de wijze waarop leverancierswisselingen plaatsvinden.

Verder waren er veel papers over governance, innovatie, cloud computing, shared service centers en sourcing modellen. Maar de meest opvallende paper was een onderzoek naar het inzetten van robots in informele communicatie : “Towards genuine virtual collaboration: the potential for mobile remote presence in offshore outsourced projects”.  De scope van het onderzoek was agile offshore applicatie ontwikkeling. De gedachtegang was recht toe recht aan. Informele communicatie is essentieel in alle projecten, maar zeker in agile offshore projecten. Veel bedrijven hebben geïnvesteerd in tooling. Veel programmeurs zijn met een chat functionaliteit al aardig geholpen. Voor vergaderingen kunnen er video conferences worden opgezet.

Aan video conferencing werd in de paper een nieuwe dimensie gegeven: een door de gebruiker te besturen mobiel device met een camera. Je collega die een paar duizend kilometer in een kantoor zit, schuift aan in de rij bij de koffieautomaat door middel van een remote bestuurbare robot met een camera en begint een praatje. Door middel van een bevestigde iPad kunnen de onshore medewerkers het gezicht van de offshore medewerker ook zien. De afgelopen 12 maanden is er geëxperimenteerd met deze robot. In het begin was het een echte noviteit, maar gedurende looptijd van het experiment werd het steeds meer een integraal onderdeel van de samenwerking. Dit experiment werd uitgevoerd bij een kleine organisatie voor een relatief klein project (< 10 applicatie ontwikkelaars). Dat roept natuurlijk de vraag op of dit experiment ook kan worden uitgevoerd voor grotere projecten.

Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat er tientallen robots rond rijden op de werkvloer die allemaal de interactie zoeken met de onshore medewerkers. Toch zou het wellicht voor met name de project management functies de moeite waard zijn om door middel van nader onderzoek vast te stellen of robots een zinvolle aanvulling zijn op de meer statistische communicatie tools. Het experiment gaat nu een volgende fase in, op de conferentie in 2017 wellicht meer over dit bijzondere experiment.

Erik Beulen, KPMG EquaTerra, geassocieerd met de Universiteit van Tilburg en verbonden aan Manchester Business School en Tias Business School.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in