Home Internet Internet of Things zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van databeschikbaarheid

Internet of Things zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van databeschikbaarheid

77

Steeds vaker komen we de term het Internet of Things tegen, die gebruikt wordt om aan te geven dat alles, van koelkasten en televisies tot hardloopschoenen en sporthorloges, verbonden is met het internet. Deze ontwikkeling was al enige tijd een veelbesproken onderwerp in de (vak)media, en nu lijken consumenten deze trend ook te omarmen. Researchbureau IDC voorspelt dat in 2020 wereldwijd zo’n 200 miljoen apparaten met het internet verbonden zijn. Deze ontwikkeling vergroot de behoefte aan connectiviteit en real-time data enorm en zal dan ook nieuwe uitdagingen creëren op het gebied van databeschikbaarheid.

Volgens IDC is twee derde van de consumenten voornemens om voor 2019 een apparaat voor in huis aan te schaffen dat verbonden is met het internet, bijvoorbeeld een smart tv. Bovendien is de helft van de consumenten van plan een wearable, zoals een smartwatch, te kopen. Daarnaast zal ook het bedrijfsleven in toenemende mate gebruikmaken van Internet of Things en zich bijvoorbeeld toeleggen op Machine-2-Machine-communicatie, waarbij apparaten op afstand met elkaar verbonden zijn. Deze ontwikkeling legt een enorme druk op organisaties die de ondersteunende IT-omgeving moeten faciliteren.

Behalve het feit dat bedrijven behoefte hebben aan continue beschikbaarheid om klanten 24/7 te kunnen bedienen, hebben ook consumenten zeer hoge verwachtingen van de beschikbaarheid van hun data, die in toenemende mate wordt opgeslagen in de cloud. Ze verwachten dat hun data beschikbaar is waar en wanneer zij dat willen, of het nu gaat om hun hardloopgeschiedenis, aandelenportfolio of persoonlijke foto’s. Dit betekent dat de bedrijven die deze data ondersteunen en opslaan, moeten kunnen garanderen dat deze altijd beschikbaar is, ongeacht de locatie van de gebruiker.

Daarnaast moeten deze bedrijven ervoor zorgen dat de persoonlijke gegevens van consumenten beschermd worden tegen verlies en onrechtmatige toegang door derden. Bij een televisie die verbonden is met het internet wordt bijvoorbeeld informatie als kijkgeschiedenis, creditcardgegevens, downloadgeschiedenis en videogesprekken opgeslagen. Wanneer deze informatie in de verkeerde handen valt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor de consument, en desastreuze gevolgen voor het bedrijf dat deze data had moeten beschermen. Consumenten maken immers korte metten met bedrijven die hun privacy niet serieus nemen en weten zich hierbij bijvoorbeeld gesteund door de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Het is dan ook noodzakelijk dat bedrijven de juiste encryptie gebruiken om de privacy te garanderen. Daarnaast is het cruciaal dat zij dataverlies voorkomen door middel van near-continuous databescherming die vervolgens ook getest wordt op herstelbaarheid. In de context van het moderne datacenter betekent dit vaak dat data op twee verschillende, fysieke locaties beschermd moet worden. Hierbij moet ook de digitale verbinding tussen de twee locaties niet vergeten worden. Back-ups die in de cloud worden opgeslagen, verdienen uiteraard dezelfde aandacht. Ook zal de nadruk in de nabije toekomst steeds meer komen te liggen op het beschermen van data terwijl deze zich nog op bijvoorbeeld telefoons en laptops bevindt. Het beschermen van endpoints zal dus ook een belangrijke plaats innemen in de strategie om databeschikbaarheid te waarborgen.

Het Internet of Things biedt veel nieuwe mogelijkheden voor zowel consumenten als bedrijven, maar de uitdagingen die gepaard gaan met deze nieuwe ontwikkeling moeten niet onderschat worden. Downtime kost bedrijven wereldwijd al gemiddeld $ 2 miljoen per jaar en het tijdperk van het Internet of Things kan dit cijfer verder doen stijgen. In 2015 zullen we dan ook zien dat het onderwerp databeschikbaarheid steeds meer aandacht krijgt en zullen we ontdekken welke bedrijven wel en welke niet opgewassen zijn tegen de uitdagingen van het Internet of Things.

Ronald Ooms, Regional Director Benelux, Veeam Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in