Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Koreaanse dictators doen het wel

Koreaanse dictators doen het wel

82

Ik blijf het een vreemde paradox vinden: IT dringt steeds meer in ons leven binnen, maar toch voelen weinig jongeren zich geroepen informatica te gaan studeren. Iedere consument wordt steeds meer afhankelijk van IT voor alles wat hij doet, maar toch zijn jongeren niet bereid om onze toekomst op dat vlak mede vorm te geven.

Het afgelopen decennium zetten diverse belanghebbenden campagnes op om aan te tonen dat informaticus een mooi beroep is. Dat maatschappelijk relevant is. Waar je creatief kan zijn. Waar je in teamveband kan samenwerken. Waarden die jongeren zo belangrijk vinden. Specifiek wordt daarbij ook gemikt op de meisjes, die de weg naar de IT-studies al jaren niet meer vinden. Het resultaat van al deze inspanningen: de instroom in de opleidingen informatica blijft teruglopen.

Onlangs had ik een gesprek met een Belgisch informaticus die een zoveelste poging wou wagen om het tij te keren. Hij was van mening dat we niet alleen op de jongens en meisjes zelf moeten mikken, maar ook op alle mensen die op een of andere manier hun opinie beïnvloeden. Leraren, oudere broers of zussen, ouders.

Misschien moeten we inderdaad alle informatici aansporen om hun kinderen ook IT te laten studeren. We hebben het vaak over het imagoprobleem van de informatica, maar misschien zijn de informatici zelf wel een belangrijk deel van dat probleem. Want ik hoor heel veel informatici klagen over hun beroep. Ze worden miskend door ‘de business’. Hun managers kunnen er niets van. Hun projecten worden in heel veel gevallen afgevoerd voor ze opgeleverd worden. In een notendop: kommer en kwel is het lot van de informaticus. Als kind van een informaticus moet je in die omstandigheden al een sterk karakter hebben – of per se het ongelijk van pa of ma willen bewijzen – om toch door te zetten en IT te willen studeren.

De oplossing voor het tekort aan IT’ers is dus simpel: als alle informatici nu eens wat positiever werden over hun job en hun kinderen stimuleerden, dan was het opvolgingsprobleem meteen opgelost. Koreaanse dictators doen het. Belgische politici zien hun kinderen in hun voetsporen treden. Ook bij sporters komt het voor. Waarom dan niet bij informatici?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

José Delameilleure, Director IT Marketing & Communications Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in