Home Cloud Laatste ‘IT-bolwerk’ transformeert en innoveert

Laatste ‘IT-bolwerk’ transformeert en innoveert

286

We worden overladen met digitale transformatie. Werkelijk alles verandert! Werkelijk alles? Ja. Ook de laatste bolwerken die weerstand bieden moeten er aan geloven. Inderdaad, zelfs printen gaat nu volledig naar de cloud en dat heeft grote gevolgen. Disruptie!

Eerst even een mogelijk misverstand voorkomen. Het printen zelf blijft natuurlijk een fysieke zaak, papier blijft gewoon tastbaar. Maar alles wat aan het daadwerkelijk afdrukken vooraf gaat, vertrekt naar de cloud. Uit recent onderzoek (PRINT2025 – Evolution or revolution?, uitgevoerd door Quocirca) blijkt dat organisaties in Nederland verwachten dat in 2025 papieren documenten bijna net zo belangrijk zullen zijn als vandaag de dag.

Kanttekening

Dat klinkt als een geruststelling voor de printsector, maar ik denk dat het rapport een te rooskleurig beeld schetst. Print zal zeker een rol blijven spelen, maar ik zie in de praktijk dat voor het lezen van documenten steeds vaker smartphones, tablets en laptops worden gebruikt. Het optimisme van Quocirca deel ik niet helemaal. Daar komt bij dat het onderzoek een belangrijke kanttekening maakt: de printindustrie moet transformeren om relevant te blijven. En dat vraagt ingrijpende veranderingen op het gebied van bedrijfsstructuur, bedrijfscultuur en innovatie.

Wat ik merk in gesprekken met (potentiële) klanten is dat ze ‘alles’ in de cloud doen, maar vaak nog werken met een lokale printserver, omdat ze bang zijn dat het in die cloud toch niet zo veilig is! Vreemd, je zet alles in de cloud, behalve de printopdrachten want dat vertrouw je niet. Ik hoor ook dat veel conculega’s hier doorgaans niet over beginnen. Durven ze niet? Hebben het nog niet? Geen wonder dat het onderzoek signaleert dat de printindustrie moet transformeren.

Cloud

Waarom kan de hele printafhandeling niet volledig in de cloud gebeuren? De printopdracht gaat vanuit de applicatie direct naar de cloud en vandaar naar een fysieke printer in de buurt van degene die de print nodig heeft. De werknemer logt via een mobile device, pas of een wachtwoord in op die printer, waarna de printer de opdracht ophaalt in de cloud en ermee aan de slag gaat. ‘Follow me’ printen dus, maar nu uit de cloud. En veilig.

Serverless printing heeft grote voordelen: er is geen extra hardware nodig, de organisatie heeft geen omkijken naar het beheer, de schaalbaarheid is enorm en de duurzaamheid gaat er op vooruit. Ook kan, bijvoorbeeld door innovatief gebruik te maken van 4G, werkelijk overal veilig geprint worden. Bovendien maakt het Printing-as-a-Service (PraaS) mogelijk: afrekenen voor gebruik dus. Alles bij elkaar betekent dat ook lagere kosten. Voor de organisatie veel voordelen, maar hoe zit het met de leverancier? Zoals eerder opgemerkt zal die zich aan deze ingrijpende veranderingen moeten aanpassen.

Transformatie

Want als ik om me heen kijk zien we grote belangstelling voor een ontwikkeling als PraaS. We zien met name in zorg en het onderwijs een enorme behoefte en dit zal in de overige markten niet anders zijn. Het gaat in feite om een transformatie van de manier waarop medewerkers met informatie omgaan. Zij willen echt grip krijgen op de informatie die zij snel nodig hebben en willen verwerken, en hoe die gepresenteerd wordt.

Dit draait om de innovatie waar het Quocirca rapport het over heeft. Wat mij betreft is dit een cruciale ontwikkeling waar we onze ogen absoluut niet voor moeten sluiten. Veranderingen brengen ook altijd kansen met zich mee. Zeker als het veranderingen zijn die klanten alleen maar voordelen brengen. Wie bereid is dáár op in te spelen zal graag veranderen: meegaan in de trend van eigendom naar gebruik, andere verdienmodellen ontwikkelen en voortdurend vernieuwen om optimaal aan te sluiten op wat de klant nodig heeft.

Arjan Karssen, Business Solution Manager Veenman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in