Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Lente is een keuze

Lente is een keuze

100%

Ah, de lente

De lenteschoonmaak. De ramen open. Er komt weer meer licht. Je recht je rug. Je gaat naar buiten. Nieuw leven. Nieuwe kansen. Alles fris en onbedoezeld. Het geeft je hoop, moed en een opgewekte kijk op alles dat op je pad komt.

Alsof alles nog kan

Fijn gevoel, die lente. Het helpt je de dingen scherper te zien, je maakt je keuzes met overtuiging en hebt maar weinig moeite tegenslagen op te vangen. Want alles is fris. Zoals ‘is het niet linksom, dan rechtsom’. Je krijgt meer gedaan en je kunt de dingen ook veel makkelijker op jouw manier doen.

Het goede-voorneem-gevoel, maar dan positiever

Zo’n soort gevoel heb je een paar keer per jaar. Natuurlijk, een paar maanden geleden, waar ik eerder al pleitte voor betere voornemens! Dan is er nog zo’n moment, vlak na de zomervakantie. Je was even helemaal weg van alles en dacht: “Ik moet ook eigenlijk veel meer tijd aan mezelf besteden. Meer tijd voor de leuke dingen, genieten, misschien toch maar eens op zoek naar die nieuwe baan!”

En nu is er dat derde moment. De lente.

Allemaal mooi, maar dan heb ik toch twee vragen

Ik wil je twee vragen stellen: (1) waarom laat je dit moment aan je voorbij gaan en (2) durf je buiten de lijntjes te kleuren?

De intimidatie van een leeg canvas

Je kunt nog alle functies invullen voor dat project. Je kunt helemaal bepalen wat de groepsdynamiek wordt. Hoe je visie vormt krijgt. Het is een leeg canvas. En dan… dan blijkt de leegte intimiderend. Zoals het lege vel papier een writer’s block verbeeldt, kan de ruimte je lam slaan. Elk begin kan de foute start zijn. Het punt waar later, als het ingestort is, alles naar terugverwijst.

Vandaar dat dit moment zo weinig omarmd is. Het is niet gewikkeld in ironie en zelfspot zoals een goed voornemen. En het is ook niet zo dromerig laconiek. Dit is een echt moment. Het is het moment van de schoonmaak en de leegte.

Dit is jouw kans. En morgen ook.

Pak dit moment. Je wisselt van project, unit, bedrijf, idee en tegelijkertijd vind je de voor jou belangrijke onderwerpen en geef je vorm aan een patroon van groei. Maak het beter, nog meer van jou. En laat je door niets tegenhouden… Want het canvas is altijd zo leeg als je zelf wilt.

Dan ga ik nu even snel een setje eieren beschilderen: dat is én een leeg canvas, én past in zo’n beetje elk hip lifestyle dieetprogramma en je kunt er heerlijk bij wegdromen. Vrolijk mogelijkheid!

Sabine

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International www.aces.nl, Executive Search in ICT en Directeur van &U. Realiseer een baan voor iemand met een arbeidsbeperking: www.participatiecertificaat.nl

 

Vorig artikelDoe die open deur dicht!
Volgend artikelHoe verkeerde statistieken een vals gevoel van veiligheid geven
Sabine de Jong is sinds 1995 werkzaam binnen de brede wereld van arbeidsmarktvraagstukken. Ze is eigenaar van de Nederlandse vestiging van ACES International, search & selection in de brede wereld van ICT van commerciële tot management tot technische posities. Naast ACES, investeerde zij tijd en geld in nieuwe concepten. Zo is &U geïntroduceerd, een (online) softwareconcept waarmee organisaties de inzetbaarheid en mobiliteit van medewerkers kunnen vergroten binnen en buiten de eigen organisatie. Ook is e-matching voor professionals gelanceerd, een online platform waar kandidaten en werkgevers elkaar gemakkelijk en zorgvuldig kunnen vinden. Mede geïnspireerd door ervaringen in haar persoonlijk leven ontwikkelde zij de eerste activiteiten om minder valide mensen deel te laten nemen aan het arbeidsproces. In samenwerking met Philadelphia is in 2013 de start gemaakt met de ontwikkeling van een platform specifiek voor mensen met verminderd arbeidsvermogen: Werken&Jij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here