Home Data & Storage Bo&Caro duiken in de wereld van LoRaWAN

Bo&Caro duiken in de wereld van LoRaWAN

147

Het WiFi protocol is nog lang niet uitgekristalliseerd. De innovatietrein dendert voort. Ik heb het jullie al vaker uitgelegd. Sterker nog, we staan eigenlijk pas aan het begin van The Innovation Journey of WiFi. WiFi dat duizend maal sneller is, we kunnen het ons nu nog nauwelijks voorstellen, maar volgens wetenschappers van de TU Eindhoven ligt dat zeker in het verschiet. Parallel aan WiFi ontstaan nieuwe protocollen voor draadloze verbindingen zoals LoRaWAN. Wablief?

Het verhaal is inmiddels genoegzaam bekend. Vic Hayes geldt als de vader van WiFi en Cees Links ging op de koffie bij Steve Jobs. Het idee voor WiFi is ooit in 1988 tijdens een lunch bij McDonalds in Nieuwegein ontstaan. De naam WiFi is verzonnen door de vrouw van Cees Links. In Patent uit de Polder wordt de jongensdroom door een glunderende Cees Links nog eens uit de doeken gedaan. Cees Links richt zich tegenwoordig via zijn bedrijf GreenPeak op draadloze sensoren voor The Internet of Things.

Terug naar WiFi. De marsroute van de werkgroep IEEE 802.11 voor de komende jaren is uitgestippeld en ligt er weliswaar keurig en kleurig bij, maar overal ter wereld proberen wetenschappers de natuurkundige wetten te tarten. Met als doel om latency te minimaliseren en de throughput van data via draadloze en bekabelde verbindingen te maximaliseren. Ook aan uitbreiding van het bereik van WiFi wordt koortsachtig gewerkt. Met onze nieuwe P300 bridge kunnen we, in combinatie met externe antennes, een afstand van maximaal 20 kilometer overbruggen, mits er een line of sight is. Vooralsnog is de snelheid van het licht (1,08 miljard kilometer per uur) echter de maximale snelheid waarmee overdracht van informatie kan plaatsvinden.

Ondertussen verandert de definitie van ‘snel’ dagelijks. Met de nieuwste draadloze 802.11ac-technologie, die gebruikmaakt van drie datastromen, is de snelheid van WiFi al naar een hoger plan getild. Dual-band 802.11ac WiFi. Dat betekent dat access points gelijktijdig op de 2.4GHz en de 5GHz frequentie actief zijn. Je kunt nu gegevenssnelheden bereiken tot wel 1.3Gbps, oftewel driemaal de snelheid van de vorige standaard 802.11n. En dat betekent drie keer snellere WiFi, althans in theorie, want iedereen weet het inmiddels wel, WiFi is en blijft een gedeeld medium. Het is net als de roltrap bij het station, hoe meer reizigers zich daar melden, hoe sneller er flessenhalzen ontstaan.

Over sneller gesproken. Het Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) werkt aan een aantal grote onderzoeksprogramma’s. Een ervan heeft als doel om in 2020 WiFi te realiseren van 1Tb (1 terabit, ofwel 1.000 Gb) per seconde. Dat is ongeveer duizend keer zo snel als het huidige WiFi. Dat is hard nodig, vertelt hoogleraar prof.dr.ir. Peter Baltus, want er komen steeds meer draadloze apparaten bij op het netwerk, die allemaal snel verbonden moeten zijn en elkaar bovendien niet mogen storen. De Technische Universiteit Eindhoven heeft daarom nieuwe laboratoria gebouwd, de zogenoemde CWTe Labs die onlangs officieel zijn geopend.

Bijzonder aan de laboratoria is dat ze volledig elektromagnetisch afgeschermd zijn van de buitenwereld, om verstoringen door bijvoorbeeld telefoonverkeer te voorkomen. “We hebben het hele lab min of meer ingeblikt”, vertelt Baltus. Het aantal apparaten dat draadloos verbonden is, gaat in de jaren die komen explosief stijgen, onder meer door het Internet of Things. Alleen al in elk huis zal het gaan om vele tientallen apparaten en sensoren. Om die draadloze communicatie allemaal tegelijk, snel en foutloos te laten verlopen, is volgens Baltus nieuwe technologie nodig. “Sneller, goedkoper en zuiniger, dat is waar we continu aan werken”, aldus de directeur van het lab.

De telecom providers hebben zo hun eigen innovatieagenda en natuurlijk ook eigen labs. Hoewel 4G nog maar net in Nederland is uitgerold, is de ontwikkeling van 5G al in volle gang. Verder experimenteert KPN momenteel met LoRaWAN, waarbij LoRa staat voor Long Range. Met deze nieuwe technologie wordt het mogelijk om diverse M2M-toepassingen, die maar weinig data gebruiken, laagfrequent te verbinden met internet. Denk bijvoorbeeld aan flexibele straatverlichting, waarbij lantarenpalen realtime op afstand aan- en uitgezet kunnen worden. Naast de introductie van LoRa neemt KPN deel aan de LoRa Alliance, de evenknie van de WiFi Alliance.

Net als bij WiFi ontstaat nu ook rondom het LoRaWAN protocol geleidelijk een heel nieuw ecosysteem, zoals met een knipoog en de nodige humor is beschreven door Bo&Caro, die twee vrolijke meiden van NRCQ. “De crème de la crème van Nederlandse geek scene wil ook wel eens geld verdienen”, zo constateren de dames gevat. Dat geldt overigens niet alleen voor de geeks. Want innovatie zonder een verdienmodel, dat voelt als een EK Voetbal zonder Nederland.

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless, schrijft deze blog op persoonlijke titel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in