Home Innovatie & Strategie Mag het misschien ietsjes smarter?

Mag het misschien ietsjes smarter?

79

Voor het verduurzamen van gebouwen in de langdurige zorg is een bedrag nodig van meer dan 2,2 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen in opdracht van ABN Amro. Voor dat bedrag kun je heel wat zonnepanelen, dubbele beglazing en ledlampjes kopen. Mag ik een klein gedeelte van dat bedrag claimen? Ik weet daar namelijk wel een goede bestemming voor.

Het onderzoeksrapport werd vorige week gepresenteerd op het vastgoedcongres van Zorgvisie. De bankiers van de ABN Amro deden er ook nog een bestedingsadvies bij. Zorgorganisaties wordt aangeraden om te investeren in warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichtingen. “Wij zijn als bank bereid om dergelijke investeringen die zichzelf in tien jaar terugverdienen te financieren”, aldus een sector banker van de ABN Amro.

Met de technologie van vandaag

Dat is een logisch advies, maar van mij mag het wel ietsjes smarter. Met een fractie van dat bedrag zorg ik ervoor dat de zorggebouwen minder energie verbruiken, lagere operationele kosten hebben, effectiever gebruikt worden en bewoners en beheerders meer gemak bieden. Van elk gebouw is voor een relatief bescheiden bedrag – zeker afgezet tegen die 2,2 miljard – een smarter building te maken. Gewoon met de technologie van vandaag.

Het is niet zo ingewikkeld om bijvoorbeeld het energieverbruik veel beter af te stemmen op het daadwerkelijke gebruik van een gebouw. Met sensoren kun je de bezetting van ruimtes en afdelingen volgen en daar de verlichting, verwarming en airconditioning op afstemmen. Voeg daar de weersomstandigheden aan toe en je weet dat je bijvoorbeeld aan de zonkant minder hoeft te stoken dan aan de schaduwkant. Heb je een vergadering, dan wordt die automatisch in een ruimte geboekt waar op dat moment – vanwege licht, warmte of juist koelte – het minst energie verbruikt hoeft te worden. De schoonmakers weten vervolgens precies of er extra of juist minder mankracht nodig is. Zo is er veel te besparen door apparaten en sensoren te laten communiceren met elkaar. En overigens kan sensortechnologie zeker in de zorg ook een belangrijke functie hebben bij patiënt- en cliëntveiligheid.

Gebruik voorspellen

Maar stap twee is misschien nog wel interessanter. Al die gegevens die je dag en nacht verzamelt via sensoren kun je gebruiken om de apparaten en aansturing smarter te maken. Met machine learning kun je gebruik en bezetting van gebouwen vrij nauwkeurig voorspellen en daar bij voorbaat energieverbruik, -opwekking en -opslag op aanpassen. Al met al levert dat veel winst op, in duurzaamheid en gebruikscomfort.

Natuurlijk, de zonnepanelen, dubbele beglazing en ledlampjes zijn zeker nodig. Maar misschien is het slim om daar niet die totale 2,2 miljard euro aan uit te geven. Reserveer een gedeelte van dat bedrag om niet alleen te verduurzamen, maar ook te verslimmen. Ik denk dat we met een paar promille al een heel eind komen.

Marcel Lucker, Winvision

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in