Home Architectuur Mijn ICT-infrastructuur is complex, wat nu?

Mijn ICT-infrastructuur is complex, wat nu?

249

Toen ik mijn ICT-carrière als engineer begon, was het leven als ICT-specialist nog simpel. Een ICT-infrastructuur bestond uit een paar switches, de opslag uit een paar disks en de computer uit enkele servers. Voor een infrastructuurspecialist was de technologische voortgang destijds relatief eenvoudig bij te houden. Naarmate de tijd vorderde nam complexiteit toe door de komst van allerlei geavanceerde systemen en protocollen. Het fenomeen security werd steeds belangrijker en dat bracht fabrikanten tot het ontwikkelen van een scala aan nieuwe oplossingen. De eens zo eenvoudige infrastructuur werd, kort gezegd, steeds ingewikkelder.

Voor veel nieuwe uitdagingen werd op korte termijn een nieuw systeem bedacht dat vervolgens als ‘point solution’ in de huidige omgeving werd gekoppeld. Hier ben ook ik heer en meester in geweest. Gewapend met een grote hoeveelheid kennis van systemen en vooral features ging ik elk probleem te lijf en bedacht hiervoor ter plaatse een kortetermijnoplossing.

Door de bomen het bos niet meer zien
Inmiddels werk ik als ICT-architect en zie ik veel ICT-omgevingen van dichtbij, maar met een andere blik. Het valt op dat bij veel partijen de infrastructuur in de loop der jaren is uitgegroeid tot een complexe omgeving, gebaseerd op losstaande oplossingen. Regelmatig kom ik bij klanten over de vloer om met hen te spreken over het inzichtelijk maken en op orde brengen van een complexe ICT-omgeving. Op mijn vraag hoe de huidige omgeving er uit ziet, wordt mij vaak een aantal – per technologiedomein opgestelde en complexe – tekeningen overhandigd. Voor we het weten zijn we op detailniveau aan het spreken en raken zowel de klant als ik het overzicht kwijt. De uitspraak ‘door de bomen het bos niet meer zien’ is in deze zeer toepasselijk. De bomen zijn dan alle systemen en technologieën die uiteindelijk het bos (de totale ICT-infrastructuur) maken. Belangrijker nog dan het definiëren van al deze systemen is een goede schets van het bos.

Referentiearchitectuur
Dit is waar architectuur om de hoek komt kijken. Zie architectuur als een kapstok waar we alle (ICT-) functionaliteiten van een infrastructuur aan op kunnen hangen. Het ontbreken van een kapstok leidt tot een rommelige stapel jassen in een hoekje van de hal. Op zichzelf ook functioneel, maar wel heel lastig te beheren. Architectuur binnen de ICT staat voor een masterplan achter de infrastructuur, een bouwtekening van het ‘ICT-gebouw’, gemaakt voor de lange termijn. Het hebben van een bouwtekening levert overzicht, wat resulteert in complexiteitbeheersing, toekomstvastheid en ook heel belangrijk: samenhang.

Architectuur wordt vaak als ‘wollig’, ‘waterhoofd’ en ongrijpbaar gezien, een poging om mooie oplossingen te realiseren. Dat is iets waar ik tijdens mijn eerste kennismaking met architectuur als IT- specialist ook tegenaan ben gelopen. Vaak kwam ik in mijn zoektocht naar ‘wat is architectuur’ ingewikkelde visualisaties tegen met veel blokken en pijltjes, wat in mijn ogen niet gaat helpen om overzicht te creëren. Kern bij het creëren van overzicht is het eenvoudig visualiseren van een (in dit geval ICT-) omgeving met behulp van een referentiearchitectuur. In mijn poging klanten, het bedrijf waarvoor ik werk én mijzelf te helpen overzicht in de ICT-omgeving te creëren, heb ik daarom een simpel model opgezet.

Deze referentiearchitectuur bestaat uit een aantal domeinen, logische functionele blokken die de ICT-infrastructuur schetsen (benodigd om eindgebruikers van applicaties en toegang tot data te voorzien). Het gaat om de volgende blokken:
– Access, waar gebruikers, machines en ‘things’ ontsloten worden op de ICT-omgeving;
– Connectivity, waar ICT-omgevingen met elkaar geconnecteerd worden;
– Datacenter, waar resources als compute en opslag geconsolideerd beschikbaar worden gesteld;
– Security, de end-to-end security, benodigd voor Access, Connectivity en Datacenter;
– Orchestration, end-to-endmanagement, monitoring, orkestratie- en automatiseringsoplossingen.

Ervaring leert dat elke complexe ICT-omgeving kan worden ondergebracht in deze logische functionele blokken, wat resulteert in een visualisatie van overzicht en samenhang.

 

complex

Van architectuur naar concreet
Als het even tegen zit of we verkeren onder tijdsdruk, vervallen we vaak weer snel in de korte termijn en ad-hoc-oplossingen. Belangrijk bij het definiëren van architectuur is dan ook een antwoord vinden op de vraag hoe we van architectuur naar iets concreets komen. Overzicht is de eerste belangrijke stap in ons doel om weer in controle te komen over de omgeving. Als dit voor elkaar is, kan er gewerkt worden aan een IT-roadmap. De roadmap die ik gebruik als methodiek is een oude bekende en onderverdeeld in een vijftal stappen:
1 standaardiseren
2 consolideren
3 virtualiseren
4 automatiseren
5 orkestreren

In dit model leunt elke stap op de voorgaande. Het definiëren van de IT-roadmap start dan ook met de vraag in hoeverre de eerste stap reeds van toepassing is in elk van de genoemde domeinen. Voortvloeiend uit deze analyse kunnen vervolgens de juiste initiatieven en projecten worden ontplooid.

In de ICT gaat het al geruime tijd niet meer om een aaneenschakeling van allerlei losse oplossingen. We begrijpen inmiddels dat we ICT dienen te zien als één samenhangend systeem dat staat opgesteld ter ondersteuning van de business. Het gebrek aan overzicht in de huidige ICT-omgeving, legacysystemen en verouderde technologieën maakt het lastig om te migreren naar nieuwe technologie die ICT als één systeem laat functioneren. Architectuur is key in het verkrijgen van het benodigde inzicht en overzicht. Het plaatsen van een kapstok is de eerste stap in het opruimen en ordenen van de berg kleding in dat hoekje in de hal. Heeft u nog voldoende overzicht over uw ICT-omgeving?

Jos Vulto is Solutions Architect in het Telindus Strategy & Solutions team. Hij werkt inmiddels 20 jaar vol passie voor het vak bij Telindus Nederland en is CCIE-, CISSP- en TOGAF-gecertificeerd. Jos volgt nauwgezet technologietrends en klantwensen en combineert deze kennis vervolgens met zijn jarenlange IT-ervaring om de Telindus-directie te adviseren over de te volgen koers. Daarnaast is hij in een adviserende rol actief voor klanten in zowel pre- als postsales-trajecten.

Als rasechte architect creëert Jos graag dingen. Zo is hij de ontwerper van de Telindus-referentiearchitectuur, waarin Access, Connectivity, Datacenter, Security en Orchestration centraal staan. Zijn slogan is ‘solutions first, products next’. Met zijn ervaring en brede expertise kan hij zich met recht een gedreven, gepassioneerde en ervaren specialist en adviseur noemen.

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in