Home Innovatie & Strategie Multidisciplinaire teams en vakmanschap

Multidisciplinaire teams en vakmanschap

178

In de Scrumcursussen die ik geef, krijg ik vaak allerlei tegenwerpingen nadat ik heb verteld dat Scrum/Agile streeft naar multidisciplinaire teams:
* hoe verhoudt zich dat met de waarde die Agile hecht aan vakmanschap, je kunt toch alleen echt een vakman zijn als je je op één specialisme concentreert?
* dat kan bij ons nooit, onze front-end developers kunnen echt geen backend code schrijven en omgekeerd, programmeurs kunnen geen goede user-interaction ontwerpen, enzovoorts!

Een prima antwoord op deze vraag komt niet van mij, maar van Mathieu Weggeman, hoogleraar in Eindhoven en auteur van het geweldige boek “Leiding geven aan professionals – niet doen!“. Professionals moeten een T-profiel van competentie ontwikkelen. Er is een prima reden dat we in de Agile beweging weg willen van de pure specialisten en toe willen naar multi-disciplinaire teams. Puur specialisme leidt tot eilandcultuurtjes (de groep ontwerpers, de groep testers, front-enders, back-enders, informatieanalisten en noem maar op). Zodra er iets mis gaat in het project heeft iedereen wel een ander om de schuld te geven, en de energie gaat meer zitten in beschuldigen dan in het oplossen van het probleem. Daarnaast leiden de specialismen tot een serie van overdrachten (hand-offs) die allemaal tijd kosten, een bron zijn van fouten en leiden tot een watervalachtige aanpak.

Maar het hebben van multidisciplinaire teams betekent niet meteen dat iedereen alles maar moet kunnen, en in alles even goed moet zijn. Dat is niet realistisch, en gaat inderdaad in tegen de waarde die we in Agile hechten aan goed vakmanschap.

Weggeman suggereert om te streven naar een T-profiel van competentie voor de developers in een Agile team. Iedere developer heeft zijn eigen specialisme (de poot van de T) maar beheerst daarnaast ook een aantal andere disciplines op een wat lager niveau (de ligger van de T). Door dat laatste is iedereen in staat om het geheel te overzien, mee te praten en denken met collega’s en (eenvoudige) taken op te pakken buiten het eigen specialisme.

Dus, één teamlid is een zeer begaafde tester, maar kan ook een beetje programmeren, en een eenvoudig functioneel ontwerp schrijven. Een ander teamlid is een wizard op het gebied van user experience, maar kan ook een beetje testen, enz.

Een echt sterk team vormt een patroon van in elkaar passende T-profielen, zodat elke benodigde discipline minimaal afgedekt wordt door een expert, geflankeerd door anderen die in ieder geval op niveau mee kunnen praten en denken.

 

Andre Heijstek, Improvement Focus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in