Home Innovatie & Strategie Nederlandse cloud brengt Intelligence of Things naar MKB

Nederlandse cloud brengt Intelligence of Things naar MKB

83

Je kunt vandaag de dag geen IT-nieuwsbrief meer lezen of congres bezoeken of het gaat over Internet of Things. Ieder apparaat heeft immers tegenwoordig een IP-adres. Niet alleen laptops, tablets en telefoons, maar ook televisies, auto’s, energiemeters, tandenborstels en lampen. Dat betekent dat ze onderling en met een centrale database kunnen gaan communiceren. En dat maakt hele nieuwe toepassingen mogelijk.

Wel de lusten, niet de lasten van public cloud

De IT-verantwoordelijke van het gemiddelde familiebedrijf, gemeente of waterschap haakt bij deze verhalen al snel af. Ja, hij kan vaak best leuke toepassingen bedenken, maar waar haalt hij een IT-platform vandaan dat zulke grote hoeveelheden data kostenefficiënt kan opslaan en analyseren?

Het antwoord is: uit de cloud. Natuurlijk hebben IT-managers hier ook wel aan gedacht. Maar ze zien er tegenop om zaken te doen met grote Amerikaanse partijen als Windows Azure, Amazon Web Services of Google. Dan weet je niet waar je data staat, waarschijnlijk in Amerika. Bovendien hebben deze grote partijen hun volledige dienstverlening geautomatiseerd. Het is niet mogelijk om vragen te stellen, en advies krijgen klanten al helemaal niet. Mocht je als klant een probleem ervaren, dan kun je dat melden en krijg je een ticket. Daarom is door Microsoft de dienst Azure Stack ontwikkeld. Je maakt dan gebruik van Microsoft Azure en alle voordelen die daarbij horen. Maar je spreekt de SLA’s af met KPN Internedservices, krijgt Nederlandse support, je bepaalt zelf of je data in Nederlandse datacenters staat en je verbinding loopt via KPN-netwerken.

Veelzijdige IoT-toepassingen

Toch op zoek naar inspiratie? Wij hebben van klanten al vele ideeën gehoord.

  • Een schoonmaakbedrijf wil alles wat ze bijvullen en reinigen voorzien van een sensor, zodat de schoonmaker weet welke bureaus bezet zijn geweest, welke zeepdispensers bijgevuld moeten worden en welke toiletten hoe vaak zijn gebruikt.
  • Een bouwbedrijf heeft sensoren ontwikkeld die kunnen meten of het beton al is uitgehard. Ze keken dat idee af van een waterschap dat sensoren gebruikt om de vochtigheid van dijken te meten.
  • Een verpleeghuis heeft leefcirkels ingericht voor haar dementerende bewoners. Bewoners, personeel en vast bezoekers dragen allemaal een sensor bij zich. Ook alle deuren zijn voorzien van sensoren. Een slim platform in de cloud bepaalt wie wel naar binnen of buiten mag en wie niet.
  • Een machinefabrikant rust al zijn machines standaard uit met sensoren die van alles kunnen meten en die zo – zonder dat je de machine uit elkaar hoeft te halen – kunnen vertellen welke onderdelen onderhoud nodig hebben.
  • Een afvalophaaldienst van een gemeente heeft alle wijkcontainers uitgerust met sensoren die meten hoe vol de containers zijn. De wagens rijden nu geen standaardroutes meer langs halfvolle containers, maar slim geplande routes langs volle containers.

Meer weten over het cloudconcept dat hier achter ligt? Download dan hier de whitepaper ‘Hybrid cloud maakt nieuwe businessmodellen mogelijk’.

Tjarko Kwee, sales director KPN Internedservices

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in